StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoALARMANTNA SITUACIJA|

Dubrovačke ugostitelje očekuje ‘siromašna‘ zima. Neki od njih spremni su odustati i postati ‘gastarbajteri‘ u Švicarskoj! Evo što o svemu kažu

Piše Kristina Filičić
11. studenog 2021. - 07:22
Dubrovački ugostitelji o preživljavanju zime i mogućem uvođenju COVID potvrda za ulazak u ugostiteljske objekteTonći Plazibat/cropix

Zbog izrazito loše epidemiološke situacije u zemlji, za sredinu studenog najavljena je šira upotreba covid potvrda. Prve su na redu državne i javne službe, a ako brojke i dalje budu neumoljive, bez covid potvrda neće se moći ni u ugostiteljske objekte. Sezona iako uspješna bila je izrazito kratka, ove zime izostaje Vladina mjera za očuvanje radnih mjesta, nema ni oslobađanja od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i javnih površina, odnosno bit će umanjene proporcionalno ostvarenim prihodima. Ako će se s covid potvrdama ulaziti u restorane i kafiće, s obzirom na procijepljenost građana, očekivani promet od domaćih mogao bi se prepoloviti. Dubrovačke ugostitelje pitali smo kako prezimiti?

Nabava 60 posto skuplja

Voditelj restorana 'Lani' Alija Butković kaže nam kako će objekt raditi do nove godine. Tako rade godinama, ne zbog prometa jer jučer su imali tri gosta, nego kako bi zadržali sve radnike, a ima ih deset.

image
Alija Butković, voditelj objekta 'Lani'
Tonći Plazibat/cropix

- Borimo se da preživimo zimu, a ako ne uspijemo radom isplatiti plaće bit ćemo prisiljeni zatvoriti. Prošle godine je nabava bila 60 posto jeftinija, piće je poskupilo 30, 40 posto, struja, voda sve je otišlo gore, a plaće iste. Ne znam kako ćemo uz dva i pol ljetna mjeseca rada moći preživjeti – kaže Butković pa dodaje kako su svi zaposleni u tom objektu cijepljeni ili preboljeli covid. Uostalom, ako ne bude posla u studenom i prosincu, objekt će zatvoriti pa će mu covid potvrda poslužiti jer će za Švicarsku ili Njemačku.

- Idem u Švicarsku, traže 80 ili 100 tisuća radnika.Što ne bi otišao tamo, 4, 5 tisuća eura plaća. Da mi na tri mjeseca ostane jedna plaća, isplativije je nego ovdje. Hoću li se vratiti, e to je pitanje. Zato bi politika trebala nešto napraviti – kaže djelatnik dubrovačkog restorana i iskreno nastavlja:

- U ovom restoranu radim 20 godina, ako budem prisiljen ići ću. Bit će jako teško ali treba preživit. Što ću s dvije, tri tisuće kuna s berze. Podstanarstvo mi je tri tisuće kuna plus tisuću kuna režija. Prošle zime to sam uspijevao pokrit s onim što je država davala. Da vlasnik nije pomagao radnicima, konkretno meni za kupit spenzu, ne bi imao što jesti jer Dubrovnik je preskup.

Što ako ulazak u restoran bude dopušten samo uz predočenje covid potvrde?

- Bit će siguno neke upute, ali kako će to biti kad dođe gost? Što ćeš reći 'oprostite, ako nemate potvrdu ne možete jesti kod nas'.

Od kave se ne može živjeti

image
Maro Bore, vlasnik objekta 'Kamenice'
Tonći Plazibat/cropix

Vlasnik objekta ‘Kamenice’ Maro Bore u unutarnji prostor neće puštati nikoga ni s potvrdom ni bez nje. Bio cijepljen ili necijepljen u tom objektu se mogu zadržavati samo djelatnici.

- Ako bude grubo vrijeme jednostavno neću otvarati, radije ću zazvati djelatnike da ostanu doma jer neću unutra primat goste. I radi sebe i radi djelatnika – jasan je Bore.

Objekt će biti otvoren do nove godine, a trenutno rade u jednoj smjeni.

- Navečer nema smisla da kuhinja radi, nemaš kome. Kako smo sad do 16 sati, radimo jedna smjena tri, četiri dana, pa onda druga smjena. Tako da su uvijek odvojeni. Ako se jednoj smjeni i dogodi zaraza iduća može na posao nakon dezinfekcije prostora – pojašnjava način rada u vremenu pandemije.

Ostalo se bez mjera, kako prezimiti do iduće sezone, Bore kaže:

- Banke, krediti i ostalo. Snaći će se svak, snalazit se mora. Prošla godina je bila još gora, od ove godine nešto će biti.

Bio bi, kaže, najsretniji da zatvori objekt, ali zbog navike domaćih koji već oko sedam sati ujutro dolaze na kavu i dalje drži otvoreno iako 'od kave se živit ne može'.

image
Frano Banić, vlasnik objekta 'Lajk'
Tonći Plazibat/cropix

- Mislim da će situacija biti gora nego prošle zime. Barem su bili osigurani poticaji koji su pomogli mnogima i zato nije došlo do gašenja prevelikog broja lokala. Ove godine situacija će biti teža većini ugostitelja, posebno manjima koji nemaju financijske zalihe da mogu prezimiti do realno u Dubrovniku 1. travnja ili 1. svibnja. Neće se lako ugostiteljska djelatnost oporaviti od prošle a onda i od ove godine jer ovo je neka vrsta epizode onoga što se prije događalo – smatra Frano Banić, vlasnik objekta 'Lajk' i dodaje:

- Vrlo teško je posao organizirati u vremenima kada gostiju nema, a istovremeno davanja nemilice idu bilo za prostor, za radnike jer ljudi neće sigurno pet mjeseci hibernirati da vam se vrate opet kada sezona krene. Lokali će većinom preživjeti ali će smanjivati radnu snagu. Veći broj ljudi će završiti na burzu, ako imaju pravo na to, jer mnogi nažalost nemaju kako su tek počeli raditi u svibnju, lipnju.

Banić smatra kako će se broj nezaposlenih povećati, a kad krene iduća sezona u ugostiteljskom sektoru će nedostajati radne snage jer će u međuvremenu naći drugi posao. Cijelu situaciju naziva nezgodnom i za poslodavce i za radnike. Pitamo ga što ako u širu uporabu covid potvrda uđu i ugostiteljski objekti, znači li to da će netko od personala stražariti na vratima i provjeravati ispravnost covid dokumentacije?

Radnike na burzu

image
Tonći Plazibat/cropix

- U Gradu su većinski gosti stranci a oni su u ogromnom broju cijepljeni ili redovito testirani pa tu neće biti problema. Mislim da će to biti najnezgodije u kafićima i ugostiteljskim objektima koji žive od domaće potrošnje. Predočavati covid potvrde prilikom ulaska nije baš praktično ni izvedivo. To će biti velik problem posebno u velikim sustavima. Imate kafiće u Zagrebu u šoping centrima koji imaju po sto, dvjesto stolica, mislim da to neće biti lako izvedivo i vrlo teško će se to upražnjavati. A i teško će se ugostitelj igrati nekakvog nacističkog čuvara i ljude natjeravati da mu to predočuju, da zadire u nečiju privatnost. Naši ljudi to generalno ne prihvaćaju dobro. Mislim da to neće biti najpraktičnije rješenje ali što oni kažu tako će se morati raditi.

Prvi put ne zna odgovor na pitanje do kada će restoran držati otvoren.

- Stranaca osjetno nema već desetak dana. Broj je mizeran.  Svakako ne možemo raditi da stvaramo gubitke – zaključuje Banić.

29. travanj 2024 15:25