StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoEvo što bi trebalo znati

Do uvođenja eura brojimo sitno, devizni račun u eurima postaje ‘domaći‘. Donosimo kad i gdje možete nabaviti početni paket eurokovanica

Piše Anđelka Kelava
17. studenog 2022. - 21:34

Do uvođenja eura u Hrvatskoj brojimo sitno, a dosta je još nedoumica i nejasnoća vezanih za skori prelazak na novu valutu.

Nekoliko je pitanja koje najčešće postavljaju građani, vezano za uvjete plaćanja koje nam slijedi od 1. siječnja. Jedno od njih je kako će se plaćati u razdoblju od 1. do 14.siječnja.

Dvojni optjecaj započinje 1. siječnja 2023. u pomoć sati te završava 14. siječnja 2023. u 24 sata. Za to vrijeme trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt ne može ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kuna. Građanima se preporučuje da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice.

Početni paketi kovanica

Nadalje, kako bi se olakšalo poslovanje gotovinom u prvim danima nakon uvođenja eura, već od početka prosinca 2022. građani će moći pribaviti početne pakete kovanica eura, što će im omogućiti da od prvoga dana 2023. plaćaju u novoj valuti. S istim ciljem, bankomati će u prvim mjesecima 2023. morati biti opskrbljeni uglavnom novčanicama eura manjih apoena (od 10 i 20 eura).

Građane zanima i kako mogu nabaviti početni paket eurokovanica. Moći će to učiniti već od 1. prosinca 2022. u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti, i to najviše dva početna paketa eurokovanica za potrošače po jednoj transakciji. Početni paket eurokovanica za potrošače sadržava 33 eurokovanice svih apoena, u vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna.

image

Bankomati će se za koji tjedan prilagoditi promjenama Shutterstock

/Shutterstock

Budući da građani najviše koriste bankomate, najviše pitanja vezano je za njihov rad u periodu prelaska na novu valutu.

Bankomati poslovnih banaka najznačajniji su kanal opskrbe gotovinom u kunama u RH, a bit će i ključni kanal za opskrbu građana euronovčanicama. Oni trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže. Stoga se očekuje postupno privremeno gašenje bankomata tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura.

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., odnosno u eurima nakon 1. siječnja 2023., banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj. S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023.

Nova službena valuta

Putem interaktivne karte bankomata koju priprema Hrvatska udruga banka u suradnji s bankama naši će građani bili informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure.

Hoće li se kune na računima u banci automatski zamijeniti u eure, pitanje je koje građani najčešće postavljaju:

Na dan uvođenja eura svi iznosi u kuni na depozitnim, štednim i transakcijskim računima kod poslovnih banaka konvertirat će se automatizmom u eure prema službenom fiksnom tečaju konverzije bez ikakvog troška za klijente banaka. Klijenti banaka neće trebati zatvarati postojeće kunske račune i otvarati račune u euru jer će postojeći računi u kuni na dan uvođenja eura postati računi u euru.

image

Euro uskoro postaje naš novac Duje Klaric/Cropix

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Uvođenje eura neće dovesti do nikakvih suštinskih promjena kod deviznih računa u euru. Jedina promjena bit će to što se devizni račun u euru više neće smatrati deviznim računom, nego tekućim računom u domaćoj valuti (s obzirom na to da će euro postati službena valuta u RH). Takav račun moći će se koristiti za transakcije u euru s fizičkim i pravnim osobama u zemlji i inozemstvu. Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj propisano je da ako prije dana uvođenja eura klijent u istoj banci ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan od tih računa i prenijeti sredstva evidentirana na tom računu na drugi račun u istoj banci.

Informacije o preračunavanju

Prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, potrošači će od institucija s kojima imaju sklopljen ugovor o kreditu ili ugovor o depozitu najkasnije tri mjeseca prije dana uvođenja eura dobiti obavijest o bitnim elementima preračunavanja s najavom predstojećeg preračunavanja te, ako je primjenjivo, obavijest o mogućnosti zatvaranja računa. Također će, najkasnije dva tjedna prije dana uvođenja eura, dobit će i individualne obavijesti s detaljnim informacijama o preračunavanju, parametru, marži i visini kamatne stope na ranije ugovore kredite i depozite.

05. svibanj 2024 19:06