StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRUZERSKI BIZNIS|

Autentično i lokalno: Evo što su Amerikanci s najvećeg kruzera koji je uplovio u Dubrovniku kupovali

Piše Maja Rilović Koprivec
9. studenog 2021. - 09:55

U Dubrovnik je ove subote stigao najveći kruzer u Gružu dosad - Norwegian Epic, kompanije Norwegian Cruise Line. Uplovio je na krstarenju iz Barcelone po posebnim uvjetima i sa smanjenim kapacitetom, ali je svejedno doveo tisuće putnika. Puni kapacitet broda koji je dulji od Straduna je 4100 putnika i više od 1700 članova posade, a u Dubrovnik je u subotu njime došlo 1800 gostiju uglavnom Amerikanaca. Također, brod je to jedno poslijepodne donio i posla za sve koji su naslonjeni na industriju krstarenja koja se pomalo vraća na tržište.

Gotovo svi su se gosti Norwegian Epica, odnosno njih 1200 odlučili na izlete u dubrovačku okolicu uz razgled Grada, govori nam Dijana Dragić Majić iz Agencije Gulliver travel koja je domicilna agencija za goste grupacije Norwegian Cruisea Linea.

- Koristili su sve izlete koje ovdje nudimo, od razgleda Grada i Cavtata, kabrio autobuse, a najveći ih se broj odlučio posjetiti konavoske OPG-ove. Poticanje lokalne ekonomije i inače je ono što Norwegian Cruise i gosti ističu. A ovi su gosti dobri potrošači. To su ljudi koji su željni putovanja i izleta nakon vremena provedenih u karanteni i što se tiče posla, kako se situacija s pandemijom bude smirivala, bit će ga za svih. Putnici brodova Norwegiana svi su naravno cijepljeni i redovito se testiraju, a za njih nikada nisu ni vrijedile stroge odredbe o zadržavanju u ‘mjehurićima’ kada su na izletu, uvijek imaju slobodno vrijeme za razgledanje i kupovinu – govori Dijana Dragić Majić.

Za Gulliver Travel uskoro će završiti i sezona jer je u njihovoj organizaciji predviđeno uplovljavanje još dva broda u Dubrovnik. Gulliver je za brod Norwegian Epic angažirao autobusni prijevoz Libertasa pa su tako posla imali pet autobusa - tri harmonike i još dva autobusa.

image
Ilustracija
 
Nikola Vilic/Cropix

Posla je bilo i za turističke vodiče i za suvenirnice i druge trgovine. Jedna od vodiča Sanja Čikato koja je bila angažirana protekle subote kaže kako su gosti pokupovali sve što su konavoski OPG-ovi ponudili kao autohtone proizvode, naročito maslinovo ulje iz stare mlinice koju su obišli, arancine, likere koje su probali, suhe smokve. – Nije tu zaradila samo Luka i Grad, nego agencija, vozači, vodiči, OPG-ovi, vinarije – kaže Sanja Čikato.

Većina je suvenirnica u Gradu još otvorena, no za ove je goste već problem bio što je izbor autohtonih stvari, mimo jeftinih suvenira iz Kine, na koje ih mogu uputiti, dosta ograničen. Da je situacija drugačija možda bi i potrošili više, govore dubrovačke vodičice.

Dubrovačka Lučka uprava ove je godine imala više od 120 ticanja, a do kraja godine ukupno će ih biti još desetak, pa iako se broj putnika cijele sezone ne može mjeriti s pretpandemijskim sezonama, i u Luci su i u Gradu koji naplaćuje putničku pristojbu, svi zaradili, mada su sadašnje plovidbe još ograničenog kapaciteta i više u funkciji potvrde kako su krstarenja sigurna. Najave za iduću sezonu zato su odlične i prvi su brodovi najavljeni već u ožujku, 2022.

07. svibanj 2024 04:12