StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPREDSJEDNIK UDRUGE UGOSTITELJA DUBROVNIKA I STRUKOVNE GRUPE UGOSTITELJA PRI ŽUPANIJSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI

ANTE VLAŠIĆ U IME UGOSTITELJA Vječito smo dežurni krivci, a bez nas ne bi bilo novca za udruge, vrtiće i ceste 

Piše Kristina Filičić
6. svibnja 2018. - 18:56

Radna snaga najveći je problem dubrovačkih ugostitelja. Kako do djelatnika?
- Na sve moguće načine. Veći dio ugostitelja godinama ima uhodanu ekipu koju nadopunjava sezonskim radnicima. Neki se sezonci vraćaju, neki ne. Imam dvoje djelatnika iz BiH i jednu iz Moldavije. Na razmjeni je studenata u gradu i javila se za posao. Ima iskustva, zna engleski i s gostima odlično komunicira, a ako imalo zapne, mi preuzmemo. U ugostiteljstvu nedostaje oko dvije tisuće djelatnika. Svake je godine sve više agencija, smještajnih, ugostiteljskih objekata pa raste i potreba za radnom snagom.

U Dubrovniku je izražen i problem smještaja djelatnika?
- Puno ih muku muči s time. Mnogi se odlučuju graditi svoje smještajne kapacitete. Jedan kolega planirao je iznajmljivati objekt turistima, međutim nedostatak smještaja za radnike riješio je smjestivši ih u taj objekt. Ja sam iznajmio stan i tu smjestio ljude. Nije lako, dosta su visoke cijene, ali to je zakon ponude i potražnje. Ne možemo kriviti nikoga što diže cijene, ako prostora za to ima. Dobro je što je ove godine Ministarstvo gospodarstva i financija donijelo odluku po kojoj trošak smještaja sezonskih radnika i prehrane ulazi u trošak. To je višestruko dobro - nama je olakšalo poziciju, ljudima kvalitetniji smještaj a i iznajmljivači izlaze iz sive zone jer sve mora ići preko računa.

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

26. travanj 2024 10:22