StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

Turistički semafori su upaljeni. Koje će nam svjetlo dati Britanci?

Piše Mark Thomas
20. travnja 2021. - 10:00

Racionalne odluke temelje se se na činjenicama. Nakon što sam pročitao naslov članka na jednom portalu, u jednom sam momentu pomislio da sam pomiješao dane, da mora da je 1. april. “Ma, ne može bit’,” rekla je kolegica s posla zbunjeno kad je vidjela naslov. “Pokušaj osvježiti stranicu, neka je greška, sigurno,” dodala je.

Bez obzira na to koliko sam puta osvježavao stranicu, naslov je i dalje stajao: kafići i restorani od ponedjeljka otvaraju svoje tarace! Logika ovakve odluke pogrešna je na nekoliko razina. Kao da su izbori pred vratima pa logika više ne vrijedi – ali, čekaj, …. a jesam i ja blesav! Istina je da je dan prije broj oboljelih bio manji od deset i da smo u kompletnom zatvaranju (lockdownu), i da ako se ovako nastavi nećemo financijski izdržati još dugo, ali tajming za ovakvu odluku stvarno daje čovjeku mislit’!

Od svih razloga zašto otvaranje nije dobro i potencijalne opasnosti da naraste broj oboljelih, skoncentrirati ću se samo na jedan, iako ih ima napretek. Jeste li se udobno smjestili, mogu li početi? Turizam. Najvažniji je stup naše ekonomije i od njega “živi” veći broj ljudi, direktno ili indirektno.

Najveći broj turista, s malim odstupanjima, dolazi iz moje rodne domovine. Svakako bih htio naglasiti da ovdje nije važno otkud ja dolazim već otkud nam dolazi većina gostiju. Sjećamo se što se dogodilo lani kad je Velika Britanija uklonila Hrvatsku s “popisa sigurnih zemalja za putovanje.” Kraj sezone. Eto, to se dogodilo. Svi znamo da Velika Britanija uvodi nova pravila za putovanja za nadolazeće ljeto. Stvar je vrlo jednostavna i funkcionira kao semafor. Zelena, žuta i crvena lista. Jasno kao dan i ne treba biti genije da shvatimo da nikako ne želimo biti na crvenoj listi.

Pokazatelji ukazuju na to da će Hrvatska biti na žutoj listi, ali ništa još nije sigurno. Ne treba ni spominjati da je mjesto na kojoj ćemo listi biti pitanje života i smrti za naš turizam. Pa da vidimo kako se one formiraju? U izračun se uzimaju faktori poput broja zaraženih Covidom, zastupljenost sojeva virusa i na kraju razina procijepljenosti.

S obzirom da su “semafori” upravo uvedeni, jasno je da će sljedeći mjesec, točnije 17. svibnja, kada prestaje zabrana putovanja za Britance, relevantna ministarstva vlade Velike Britanije provjeravati rezultate, odnosno brojke. Što znači da je sadašnji trenutak za nas nevjerojatno važan, gotovo presudan. I zato imam jedno jednostavno pitanje.

Mislite li da će se s otvaranjem kafića i restorana smanjiti dnevni broj oboljelih? Blago rečeno, svjesni smo svih problema s cijepljenjem i toga da stvari ne idu po planu. Bi li, nakon svega, (još) malo žrtvovanja u korist budućnosti turizma, imalo smisla? Svakako moram spomenuti i to da je naše potencijalno britansko tržište smanjeno, a evo i zašto. Britanci u Hrvatsku mogu ući ako ispune jednu od četiri mogućnosti: tri su testiranje PCR testovima, a jedna se odnosi na one koji su cijepljeni. Na drugu stranu, Britanci koji se vraćaju iz zemlje koja se nalazi na zelenoj listi trebaju se testirati prije odlaska i zatim napraviti PCR test nakon povratka kući.

Turisti koji dolaze iz zemalja sa žute liste moraju se testirati prije odlaska, zatim biti 10 dana u izolaciji kod kuće, a zatim se ponovo testirati između drugog i osmog dana nakon povratka. To je jako puno testiranja i potencijalno jako veliki trošak. Zamislite cijenu testiranja za četveročlanu obitelj! Sve duplo! Tim Alderslade, direktor krovne organizacije britanskih zrakoplovnih tvrtki, otvoreno je rekao “inzistiranje na skupim i nepotrebnim PCR testiranjima umjesto brzim testovima – čak i u zemljama s niskim rizikom – dodatno će opteretiti putnike te mnogima od njih putovanja učini skupima i nedostižnima”.

Ako se nekim čudom mi ipak nađemo na zelenoj listi, ali s “ako” pod velikim upitnikom, potencijalno tržište bit će puno manje od očekivanog. Žuta lista znači da će se turisti trebati testirati prije odlaska, zatim biti deset dana u izolaciji kod svoje kuće i na kraju se testirati između drugog i osmog dana nakon povratka.

Crvena lista znači karantenu u hotelu na vlastiti trošak. Činjenice su jasne i čiste kao Jadransko more. Mi moramo reagirati sad ili se suočiti s posljedicama. Ako mislite “ma nema veze, popravit ćemo kasnije i sve će biti u redu,” razmislite ponovo. Prema dostupnim informacijama promjena statusa i mjera neće biti jednostavna jer će se one vjerojatno objavljivati 28. lipnja, 31. srpnja i 1. listopad. Pogriješimo li sada, morat ćemo čekati neko vrijeme kako bismo popravili situaciju. Ponovit ću pitanje. Hoće li nam sadašnje otvaranje kafića i restorana pomoći?

23. travanj 2024 11:56