StoryEditorOCM
MišljenjaKOMENTAR ANTONA HAUSWITSCHKE

‘Što smo mogli u tih sedam minuta‘ pita se šef Glavnog stožera hrvatske vojske. A koliko bi joj, generale, trebalo do Zagreba da je ispaljena iz Srbije ili BiH?

Piše Anton Hauswitshka
11. ožujka 2022. - 14:10

Hrvatska je napadnuta! Eu je nadadnuta. NATO je napadnut! Kakav drugačiji zaključak možemo izvesti iz sinoćnjeg pada krstarećeg projektila na centar Zagreba. Možda je gađanje Jaruna bio splet nečijeg neznanja, nesnalaženja sa aplikacijom google maps, zastarjele tehnologije koja je nakon desetljeća skladištenja u nekom vlažnom hangaru zakazala. Možda se prastari ruski izviđački dron oteo kontroli nekom mladom ukrajinskom ili ruskom vojniku, ali rezultat je isti. Poput zalutalog metka teškog šest tona, pogodio je Zagreb, glavni grad Hrvatske, članice NATO-a i Europske unije. Sreća u nesreći je da je dron bio naoružan tek kamerom koja je pri padu u samoj blizini studentskog doma mogla snimiti tek užasnuta lica mladih parova u jarunskom šumarku. Što da se radilo o zalutaloj raketi sa bojevim punjenjem?

Ta je raketa iz Ukrajine prije ulaska u hrvatski zračni prostor preletjela je Rumunjsku i Mađarsku, također članice NATO-a. I nije oborena! Kako? Da se to dogodilo prije mjesec dana, možda bi se i mogli opravdati da se nismo nadali da će nam nešto doletjeti iz Ukrajine, no nakon što već petnaest dana tamo bijesni ozbiljan rat koji prijeti eskalacijom i širenjem na europsko područje, nakon prijetnje Kremlja da će požaliti svi koji pružaju vojnu pomoć Ukrajini, a posebice nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio pripravnost nuklearnog oružja, nitko ne bi smio reći da ih je dolijetanje projektila uhvatilo nespremne.

Nažalost bili su nespremni! Rumunji, Mađari, Hrvati i cijeli NATO. Ta raketa trebala je biti oborena već iznad Rumunjske, a kada je već preletjela i Mađarsku, oboriti je nakon što je sat vremena letjela nad članicama NATO-a, trebala je valjda hrvatska protuzračna obrana. I zato pomalo nestvarno zvuče riječi hrvatskog ministra obrane Maria Banožića koji tvrdi da 'ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Hrvatsku' te kako građani ne trebaju biti u strahu.

- Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. Pratili smo od ulaska u Hrvatsku do pada. Snimili smo je našim radarima. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. U ovom trenutku ne znam koji ju je radar snimio, vjerojatno radar sa Sljemena koji je na najboljoj poziciji-poručio je ministar Banožić nakon pada šest tona teške krstareće rakete na centar Zagreba.

Još 'jača' je izjava načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja. - Za incident smo doznali istog trenutka nakon samog pada. Što bismo mogli napraviti u vremenu od sedam minuta, realno?- pita se Hranj. A mi ga s pravom pitamo koliko vremena treba takvoj ili sličnoj raketi da u Hrvatsku doleti iz recimo Srbije ili BiH? I na kraju još jedno važno pitanje. kada se već znalo da takav dron  leti prema Hrvatskoj , zašto, barem  za zagrebačko područje, nije oglašena opća pasnost?. Što da je šest tona metala udarilo u Studentski dom ili stambenu zgradu? 

16. lipanj 2024 14:21