StoryEditorOCM
MišljenjaNAŠ SUSJED ANDRIJA

Prvi četnički vojvoda na visokoj dužnosti u članici NATO-a. Znate li gdje je bio ‘91.?

Piše Jadran Kapor
31. listopada 2023. - 11:51

Može biti da vi ne znate Andriju. Ako ga pitate - Andrija, gdje si bio ‘91. - s ponosom će vam odgovoriti. Na Osojniku, eto ga na slici zajedno s bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem. S njegove točke gledišta, Andrija je branitelj Jugoslavije koji je dao sve od sebe da oslobodi Dubrovnik. Od "ustaša", frižidera, televizora u boji i druge bijele tehnike. Andrija Mandić je ubojica, pljačkaš i palikuća, a od sinoć i predsjednik Skupštine Crne Gore. U demokratskim državama, šef parlamenta treća je najviša dužnost u državi.

I da zaključim, naš komšija Andrija Mandić je i službeno prvi četnički vojvoda na visokoj dužnosti u članici NATO saveza.

Ne, ne pretjerujem, titulu četničkog vojvode dobio je oporukom od vojvode Mila Rakočevića, posljednjeg živućeg vojvode kojemu je ovu titulu osobno dodijelio (u Srbiji rehabilitirani) notorni koljač i ratni zločinac Dragoljub Draža Mihailović. Doduše, Andrija Mandić nije mogao doći na svečanost dodjele titule u šumadijsko selo Ba jer, kako se opravdao, tog mu je dana bila krsna slava. Kad s njime razgovarate, na licu ćete primijetiti da se ponosi četničkom titulom, ali isto tako zna da mu je ona izvjestan teret u razgovoru sa zapadnim državnim dužnosnicima. Zato se radije u Beogradu sastane s Vladimirom Putinom, svojim mentorom Aleksandrom Vučićem ili dragim prijateljem našeg predsjednika, Miloradom Dodigom.

image

 

 

Društvene mreže

Mandić je i nositelj brojnih odličja - patrijarh srpski Porfirije okačio mu je Bijelog anđela prvog stupnja, Dodig Orden časti sa zlatnim zracima, a Vučić Orden srpske zastave prvog stepena. Ima toga još jer Andrija nije samo sudjelovao u Domovinskom ratu ovdje u Dubrovniku (na strani okupatora, kao što rekoh), nego je svoju službu otadžbini nastavio u Vojsci Jugoslavije kao "komandir Lake samohodne artiljerijske baterije iz sastava 5. motorizovane brigade" s kojom se borio protiv mrskog mu NATO-a.

Ah da, protiv Mandića, koji je bio osuđen na 5 godina zatvora, u Crnoj Gori se još uvijek vodi ponovljeni sudski postupak za sudjelovanje u državnom udaru. Možda je ta optužba i pretjerana, montirana od tadašnje vlade Mila Đukanovića koji je inače sukreator napada na Dubrovnik, čovjek koji je mrzio šah zbog šahovnice i koji je "jednom za svagda" na Prevlaci htio "ispraviti nepravdu komunističkih kartografa".

Kasnije se pragmatično okrenuo Crnoj Gori i švercu svega i svačega, no danas je bivši faktor, a ovdje govorimo o Mandiću. A Mandić dugo vremena u parlamentu nije htio ustati na crnogorsku himnu. Njegova politika temeljila se na najavi da će ukinuti crnogorsko priznanje Kosova, da u Srebrenici nije bilo genocida, da se Crna Gora treba okrenuti Rusiji i istupiti iz NATO-a.

image

Andrija Mandić danas

Marko Markovic/Cropix

Izabrali su četnika, pa kako god hoće. Ali ono što me je sinoć naljutilo dok sam gledao Mandića u Skupštini jest njegov dijalog s Đukanovićem u kojemu je Mandić rekao: "Ničija majka nije zaplakala zbog Andrije Mandića, ali jeste zbog mnogih iz DPS-a".

Vojvodo, zapovjedniče lake samohodne artiljerijske baterije, dođite u Dubrovnik pa to recite majkama Nikole (18) i Miha (19) Libana, Joška Vukovića (20), Vladimirke Dopsai (17), Denisa Čimića (18), Alena Vasiljevića (20), Milenka Kulaša (20), Iva Maškarić (36) i Joza Brajovića (41) koje je ubila minobacačka granata. Recite sestri mog razrednog kolege Nikše Galova koji je stradao na Osojniku gdje ste se s ponosom slikali. I gdje bi se rado slikali opet.

Inače, Andrija Mandić je nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, mada na strani okupatora i pljačkaša, već bio u Hrvatskoj. Doduše u Zagrebu. Ne sumnjam da će ga put nanijeti opet, pa bih na trenutak volio biti muha na zidu kad se nađe u srdačnom razgovoru s predsjednikom Milanovićem s kojim ga vezuje barem jedan zajednički prijatelj, u razgovoru sa svojim kolegom Gordanom Jandrokovićem ili ministrom vanjskim Grlićem Radmanom. Politika je doista kurva. Ali Mandić je u Crnoj Gori njen najuspješniji sin. Čestitam!

ISPRAVAK: Dr. Zdravko Krivokapić - Laž je da sam bio na ratištu. Andriju Mandića tada nisam ni poznavao

Bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić poslao je ispravak informarcije na tekst povodom izbora Andrije Mandića, lidera Nove srpske demokratije, za novog predsjednika Skupštine Crne Gore. Krivokapić tvrdi da nikad nije bio na ratištu, niti je poznavao do 2020. godine poznavao Mandića. Ispravak prenosimo u cijelosti i bez ikakvih izmjena:

Poštovana gospodo,

obraćam vam se na osnovu teksta objavljenog povodom vašeg teksat koji impod naslovom:

"Prvi četnički vojvoda na visokoj duznosti u članici NATOa...."

U vašem tekstu spominjete i moje ime, kao bivšeg premijera koji je te

1991 bio sa Andrijom Mandićem.

Ne znam odakle dobijate informacije, ali ne mogu da dozvolim javno neistinito i lažno podmetanje.

Nikada nisam bio na ratište i nisam poznavao Andriju Mandića do 2020 godine.

Tražim javno izvinjenje. Mediji treba da preispituhu informacije, a ne da ih lansiraju tek tako.

Stojim na raspolaganju za sve što se tiče moga imena i ugleda.

Ne razumijem dovodjenje u vezu mene i Andrije Mandića, ali to ćete mi valjda vi pojasniti.

Tražim ispravljanje netačnih navoda i javno izvinjenje.

Mediji treba da svjedoče istinu, a ne da se bave podmetanjem.

Očekujem vašu reakciju,

prof. dr Zdravko Krivokapić

19. travanj 2024 21:57