StoryEditorOCM

Od kad je otkaz postao razlog za ustanak?

28. travnja 2017. - 14:48

- Moram naglasiti da se Republika Hrvatska  nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod više nego ikad treba promptno reagirati  reagirati jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti – poručio je jutros jučer smijenjeni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Opće je poznato da je MOST-ov ministar bio profesionalno vojno lice koja nisu baš vična u komunikaciji. Vojni rječnik naime, oduvijek je bio izravan, škrt i oštar.  No Vlaho Orepić više nije vojno lice. On je političar koji je  obavlja ministarski posao.  I već je trebao naučiti kako se komunicira s građanima te koje riječi i izraze političar ne smije koristiti. Jer kada prvi pendrek u državi  dok se iza njega vijore zastave MUP-a i Republike Hrvatske pozove narod da promptno  reagira zbog uzurpacije vlasti, to se vrlo lako može protumačiti kao poziv narodu na  ustanak, odnosno na državni udar. Sigurni smo da Vlahu Orepiću sa otkazom u džepu  u  njegovu dramatičnom obraćanju naciji  ni u primisli nisu bili ni ustanak, ni državni udar. 

No ipak, od njegovih riječi na tren vam se sledi krv u žilama, a pred očima vam prođu  jučerašnji prizori iz makedonskog parlamenta. Naime, u demokratskim zemljama narod reagira na izborima. U Hrvatskoj,  osim onih lokalnih u svibnju, još uvijek nisu raspisani izvanredni parlamentarni izbori. Stoga ne znamo na kakvu  je reakciju Orepić mislio, no u ovom trenutku osim ustanka, narod drugog izbora nema. Kada tome pridodamo tvrdnje MOST-ovaca u Saboru da premijer ugrožava sigurnost države te pri tom prizivaju  branitelje  koji se, kako Nikola Grmoja kaže, nisu borili za Hrvatsku koja je  'Gazdin feud', onda jedino možemo zaključiti da na Markovu trgu već sutra očekuju neki novi šator.

Čemu takva dramatičnost? Naime, svađa MOST-a i HDZ-a nije novost. Toga smo se već nagledali i na to navikli  u protekle dvije godine. Istina, nije baš ugodno kada od premijera dobiješ otkaz, no od kad je to razlog za ustanak?  Očito je situacija s Andrejom Plenkovićem posve drugačija nego prošle godine s Tomislavom Karamarkom. MOST-ovci su izgleda naletjeli na tvrd orah i iz ovog sukoba, bili oni što se tiče ministra financija u pravu ili ne, po svemu sudeći neće izaći kao pobjednici.  
 

25. travanj 2024 18:48