StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Kao iz crtića o Poštaru Patu: Od moje storije s paketom Netflix bi mogao snimiti šokantan serijal, barem od šest epizoda

Piše Mark Thomas
27. ožujka 2023. - 12:51

“Strpljen-spašen!” kaže uzrečica. Strpljenje je vrlina, a ako je suditi po tome onda sam ja najstrpljivija osoba na svijetu. “Je li stigao?” bilo je pitanje koje sam u posljednja dva mjeseca čuo valjda dva milijuna puta. Moj odgovor je stalno bio isti: nije! Kad sam bio mali jako sam volio (doduše, i dalje je tako) crtić Poštar Pat. Riječ je o veselom poštaru koji sa svojom crno bijelom mačkom Jess dostavlja poštu po pitoresknim ruralnim djelovima Engleske i pritom upada u razne avanture. Glazbena tema ovog crtića omiljena je mojoj supruzi tako da je i danas često pjevuši. Dakle, kad bi poštar Pat znao kakvu smo mi avanturu prošli vjerojatno ne bi vjerovao. Ovo je posljednji u nizu događanja s poštom.

image

Paketi katkad znaju putovati tjednima

Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jedan od njih ostao mi je jako dobro utisnut u pamćenju - prije nekoliko godina slao sam majci božićni poklon isti dan kad i bivši direktor dubrovačkog aerodroma, gospar Tonči Peović, koji je slao poklon sinu u Ameriku. Znači, u mene majka u Velikoj Britaniji, gosparov sin u Americi. U pošti su uspjeli pomiješati ta dva paketa pa možete zamisliti majčinu facu kad je otvorila paket i u njemu našla masku za ronjenje!

Ovogodišnja priča s poštom pretvorila se u sagu tako da vjerujem da bi Netflix od nje napravio barem 6 (uzbudljivih) epizoda. Suprugin rođendan je početkom veljače, točnije 4. veljače i u mene majka i sestra obavezno joj pošalju poklon. Poučena ranijim iskustvima sestra je poklon poslala mjesec dana prije, 4. siječnja. Sasvim dovoljno vremena, rekli biste? Kako se rođendan približavao sestra mi je slala poruke “ako poklon dođe ranije, molim te ga sakrij i predaj na rođendan.” Moja majka, također poučena iskustvom u kojem paketi nikad nisu stigli zamolila me da kupim poklon u njeno ime. Osvanuo je dan rođendana, a paketa nigdje. Prošla su četiri tjedna, pet, šest, sedam, osam…. Pretpostavili smo da je paket bio u kategoriji MIA – Missing in Action (nestao u akciji). I tako su prošla dva puna mjeseca kad evo ti iz Hrvatske pošte obavijesti o preporučenoj pošiljci. “Samo mi ovdje potpišite,” zamolio je poštar.

Pretpostavio sam da se radi o obavijesti da je paket (napokon) stigao u obližnji poštanski ured. E, neš’ majci! Paket je bio u Hrvatskoj, ali u 600 kilometara udaljenoj Velikoj Gorici! Pa da koji vrag?!? Uglavnom, da skratim priču, pismo koje sam dobio bila je obavijest da je paket stigao i da treba popuniti formulare. Hrpa pitanja, uključujući i ono o vrijednosti paketa. Pa kako ću to znat kad je poklon, za gospublaženu? Očekivao sam da će me pitati i to jesam li ili sam možda bio član neke terorističke organizacije. Nakon još jednog telefonskog poziva (jednog od mnogih) doznali smo da ispunjeni formular trebamo skenirat i poslati mailom u Zagreb. Sva sreća da doma imamo skener jer bi i oko toga bilo komplikacija. Prošlo je devet tjedana i približavao se deseti, jubilarni.

image

Sortiranje poštanskih paketa

Marko Miscevic/Cropix

Da bi ironija bila veća, rođendan mojoj sestri je 15. ožujka i tog je dana poštar ponovo pokucao na naša vrata. “Molim vas, potpišite ovdje i trebate platiti 3,50 EUR za paket,” rekao je ljubazni i dragi poštar. Bacio sam pogled na žig i vidio da je datum slanja 4.1.2023. Znači, dva i po mjeseca kasnije, 76 dana ili 1825 sati od slanja paketa iz Velike Britanije u pitoresknu Župu dubrovačku! Supruga i ja prehodali smo 650 kilometara u dva mjeseca što znači da smo s paketom pod rukom stigli brže od pošte. S obzirom da je poštar bio upućen u cijelu sagu oko paketa pitao je “Pa dobro, nakon svega, što je u paketu?”

Okrenuo sam paket i pročitao: “ČOKOLADE!” Moja sestra je napomenula “treba provjeriti rok trajanja prije nego što ih budete jeli”. Dakle, što je krenulo u krivo? Teško je reći. Poštanski uredi prebacuju krivnju jedni na druge. Naravno da situacija s Brexitom ne pogoduje ovoj situaciji, uostalom zbog toga smo i platili ta 3,5 EURa, ali to nikako nije jedini razlog cijele ove zbrke. “Ako nam planiraš slati poklone za Božić, mislim da bi to trebala uraditi već oko Uskrsa i nemoj da bude nešto s rokom trajanja,” našalio sam se sa svojom sestrom. Da je jadni poštar Pat čuo za našu storiju valjda bi ga strefilo srce. Strpljenje je stvarno vrlina.

26. travanj 2024 21:06