StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Hvala nebesima, Hrvatska bar po nečemu nije među gorima u svijetu

Piše Mark Thomas
9. studenog 2021. - 09:41

Na prvi pogled razumljivo je da ćete pomisliti da sljedeća tema nema baš puno veze s Hrvatskom. Vjerojatno ćete reći “na kraju, to nije naš problem i mi smo u toj situaciji među vodećima na globalnoj razini.” I tu ćete biti u pravu, ali samo do određene mjere. Međutim, postoji ta jedna stvar u kojoj je Hrvatska svjetski lider, odmah uz Švedsku! Pa da vidimo što je to što nas stavlja tik uz bok jedne od najrazvijenih država na svijetu?

Financije, ne! Zakoni, ne zaboga! Politika? Bez komentara. Obrazovanje – ni blizu! Zaštita okoliša – da, skoro! Jedino ako živite u pećini onda niste upoznati s tim da se ovih dana u Glasgowu održava COP26 konferencija UN o klimatskim promjena. Tema o kojoj bruji cijeli svijet i u kojoj se govori i piše u svim medijima. Pratio sam uvodne govore i iako su uglavnom bili zanimljivi, u većini su bili ispolitizirani, a nitko (više) ne želi slušati o politici.

Međutim, jedan govor privukao mi je pažnju, zbog njega sam na trenutak čak i zasuzio. Tako snažan, strastven, direktan govor s pozitivnom, ali i zastrašujućom porukom. Da naravno, radi se o izlaganju Sir Davida Attenborougha, čovjeka koji je cijeli život posvetio svijetu prirode i njegovoj zaštiti. Njegov je govor apsolutno nadmašio sve dotad izrečeno.

Mala riba u velikom jezeru

Tako nešto je bilo i očekivano jer svjetski lideri isključivo gledaju svoje interese i ne vide širu sliku. Teško je vidjeti šumu od stabla. Međutim, Sir David gleda na planet kao na cjelinu. Mora da mu je živa muka sjedati u u istoj prostoriji sa svim tim predsjednicima i premijerima i ne moći ih poslati k vragu.

Njemu je 95 godina i više je borbene strasti u njemu nego u svima skupa tamo prisutnima. “Moramo nanovo ispisati našu priču kako bi se iz tragedije pretvorila u pobjedu,” rekao je ovaj veteran-prirodoslovac. I dodao “Na kraju svega, jedina smo skupina koja je ikad postojala na Zemlji i koja može riješiti problem. Sada razumijemo i koji je to problem.” Bio je to moćan govor i svi su slušali.

Sada ostaje vidjeti hoće li se djelovati u tom smjeru. Sir David svoje je izlaganje zaključio u pozitivnom tonu “nova industrijska revolucija potaknuta je milijunima održivih inovacija” i to je točno ono što ovaj svijet treba. Republiku Hrvatsku zastupao je naš premijer koji je samo mala riba u velikom jezeru. Vjerojatno je odahnuo jer (bar) s ovim problemom nismo na samom dnu s hrpom ostalih zemalja.

Brojke dobre, ali...

Premijerovo izlaganje bilo je korektno, spomenuo je da “Hrvatska stoji uz bok najodgovornijim zemljama Europske unije, gdje smo na 4 mjestu s najnižom emisijom stakleničkih plinova po glavi stanovnika, na 70 posto od europskog prosjeka. Lijepo se pohvaliti o našoj uspješnosti, ali radi se o tome da je ovo globalni problem. Ne možemo samo reći kako smo mi super, a vi se ostali snalazite bez nas.

Svi smo mi, bez obzira na veličinu, dio slagalice. Super je to što su naše brojke tako dobre, što električna energija za Dubrovačko-neretvansku županiju u potpunosti dolazi od obnovljivih izvora energije; sretni smo što imamo Matu Rimca, naše gore list koji radi na tome da se promijeni budućnost transporta, sve je to odlično, međutim, ne znači da je tu priči kraj i da možemo sjedati sklopljenih ruka. Klimatske promjene su stvarnost! Svaki dan, svatko od nas svojim odlukama djeluje na budućnost planeta. Svaki dan! Mislimo o tome.

Svaki čovjek dio je velike globalne slagalice. “Već smo u nevolji. Stabilnost o kojoj ovisimo već je narušena,” rekao se Sir David. Snaga čovjeka, svih ljudi na svijetu, puno je snažnija od snage politike i interesnih skupina. Uvijek je tako bilo i uvijek će biti. Ako svi odlučimo svakodnevno doprinijeti, na svoj način, malim koracima, možemo pomoći. Završnu riječ prepuštam, a kome drugome nego Sir Davidu Attenboroughu: “Moramo upotrijebiti mogućnost za više jednakosti u svijetu, a motivacija bi nam trebala biti nada, a ne strah.”

25. travanj 2024 03:09