StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Grupno ‘tratavanje‘: Kako smo u vrijeme darivanja dobili - virus

Piše Mark Thomas
3. siječnja 2023. - 15:51

Kako procijeniti vrijednost zdravlja? Kojom mjernom jedinicom? Reći ću vam samo da ta vrijednost nema nikakve veze s debljinom bankovnog računa, nekretninama ili bilo kakvim materijalnim bogatstvom. Zdravlje nema tiket s cijenom ni barkod za očitavanje. “Sanjam o bijelom Božiću, kao što je nekad bio,” kaže pjesma.

Božić je iza nas. Pojedeni su zadnji ostaci hrane, pomalo su počele otpadati iglice s bora, a Rudolf i njegov crveni nos otišli su na zasluženi odmor. Za božićne blagdan supruga i ja smo se ponovo zaputili na Otok. Potajno smo se nadali bijelom Božiću, a dobili plavi s prekrasno čistim nebom u bojama našega Jadrana. Isto kao i lani i ove smo se godine okupili svi pod istim krovom, u iznajmljenoj kući na selu, smještenoj na predivnim zelenim padinama u blizini granice s Walesom. Isto kao i lani bilo je to “the most wonderful time of the year.” Tri generacije zajedno, u odličnoj kombinaciji, poput savršeno izmiksanog koktela. Božić kakav bi trebao biti.

image

Prvo božićno obraćanje kralja Charlesa

Paul Ellis/ AFP

Ne (S)sam u kući, već puna kuća. Držali smo se i slijedili englesku tradiciju. Od imele obješene nad ulaznim vratima do slušanja Kraljeva govora, prvog govora kralja Charlesa u božićno vrijeme. Jeli smo i pili preko svake mjere, a obećanja da ćemo smanjiti nakon Božića jednostavno su odletjela u vjetar. Zadnji put kad smo bili u Engleskoj, prehodali smo 1200 km, a stare navike teško umiru. Tako smo u mene mi žena i ja svaki dan s obiteljskim kučkima (naši su ostali s čuvalicom u Župi) prehodali dnevno po par kilometara. Sve je puno lakše kad nemaš ruksak od 15 kila na leđima.

Božić je prije svega vrijeme davanja. Ljepše je davati nego primati. Ove smo se godine umjesto sumanute kupovine uvijek istih poklona, odlučili na verziju Secret Santa, sve popularniju i kod nas. Postavili smo limit od 20 funti i jedini je uvjet bio da se pokloni kupe u humanitarnim butigama. Jasno je ko dan da mi svoju kupovinu nismo mogli obaviti u Dubrovniku jer u nas nema ni humanitarne butige, ni second hand butige, a bogami ni vintage. Tako smo šoping obavili u Engleskoj. A) iznenađujuće je što sve možeš kupiti za 20 funti. I B) ima jako puno humanitarnih butiga.

image

Mark i supruga Boba Thomas

Mark Thomas

Ali, taj simbolični poklon nije bio jedini poklon za Božić. Svi smo dobili “grupno” tratavanje. Moj zet je na samom početku boravka u kući dobio gadnu gripu i izgubio glas, uz sve dodatne neugodnosti koje gripa donosi. I ne, nije moj dragi, samozatajni zet bio poklon. Zajednički boravak pod istim krovom donio je problem izbjegavanja virusa koliko god smo se trudili (ventaj, rekla bi moja punica).

Malo pomalo svi smo počeli šmrcat, kihati i osjećat se u****o. Bogu fala, za nas ostale sve se odvilo posljednjeg dana zajedničkog boravka. Kao što sam rekao, Božić je vrijeme darivanja, tako da smo mi svi darovani  virusom s kojim smo ušli i u novo ljeto. I jest, vrijeme je okrenuti se prema novoj godini, europskoj. Veselim se 2023., svim novim prilikama i izazovima koje donosi. Ali, prvo se moram riješit‘ virusa.

 

26. travanj 2024 08:11