StoryEditorOCM
MišljenjaKomentar

Dragi roditelji Bojsa koji su se tukli u Ateni: Ne, vaši sinovi nisu kao kapetan Laptalo, ne idu oni ni u istu rečenicu!

Piše Jadran Kapor
10. studenog 2023. - 16:26

Valja donekle razumjeti roditelje Bad Blue Boysa, zatočenih u grčkim zatvorima. Dijete je dijete, a nestašluk kojeg su mališi napravili vinuo se u sfere ozbiljnog nogometnog huliganizma. Sumnja se čak i da je netko od njih nožem ubio jednog grčkog navijača, ali sad je roditeljima važno tu djecu izvući iz zatvora. O tome gdje smo pogriješili u njihovom odgoju, kad je onaj manjak odrastao u čovjeka koji uličnu tučnjavu smatra doprinosom ugledu i rezultatu svoga kluba, o tome ćemo imati kad. Ionako je već kasno jer se šiba savija dok je mlada.

- Nama trenutno ostaje tek povjerenje u odvjetnički tim u Grčkoj te nada da nitko neće odgovarati za nešto za što nije odgovoran ni kriv, kao što se dogodilo pokojnom kapetanu Laptalu - poručili su u četvrtak roditelji nevine dječice referirajući se na Kristu Laptala, pomorskog kapetana koji je 2008. optužen za krijumčarenje narkotika pa pušten nakon 16 mjeseci u grčkom zatvoru jer su se sumnje pokazale neutemeljenima.

image
Foto: Duje Klaric/

- Naši dečki nisu ni ubojice ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih, zaključili su predstavnici obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa i jednom rečenicom zgazili svo ono razumijevanje i roditeljsku solidarnost autora koji ne gaji baš nikakve loše emocije prema klubu koji se zove po rezervnom dijelu od bicikla. Klubu koji s incidentom u Ateni nema baš nikakve veze, osim što je nekog tatinog sina ilegalno vratio u Hrvatsku. Što je skandal druge vrste.

Kažete, dakle, kapetan Laptalo....

Postoji nekoliko važnih razlika između Krista Laptala i malih plavih huligana.

Prvo, nikoga u Vladi RH, baš nikoga u Veleposlanstvu RH u Grčkoj nije zanimala njegova sudbina u atenskom zatvoru.

"Tko će fermat svoju festu radi moje istine? Nisam je ni ja puno puta fermavo. Indolenca je klopka što sve čeka, pa i nevine." - napisao je kapetan Laptalo novinarima. On u Grčku nije išao da bi se s nekim tukao. Nije mu bio zabranjen ulazak u Grčku koju je svjesno i namjerno zaobišao da bi mogao napraviti nekakvu nepodopštinu.

Kad su među desetcima tisuća kutija, među tonama banana pronađene dvije kutije s ukupno 51 kilogramom droge, Laptalo je zatočen po premisi da je kapetan odgovoran za teret. Pa i za drogu koju je mogao postaviti bilo tko kroz čije je ruke taj teret prolazio. Legenda čak kaže da je Laptalu bilo ponuđeno da potpiše papir s nekakvom nagodbom, ali Laptalo je antiki dubrovački gospar, kapetan starog kova, čovjek s izraženim osjećajem časti, koji čak ni taj mali komadić šporkece nije bio spreman otrpiti u ime višeg interesa - svoje slobode.

Siguran sam da bi kapetan Laptalo imao svo razumijevanje ovog svijeta za činjenicu da su ga roditelji zatočenih huligana poistovijetili s nepravdom koja je njemu nanesena. Laptalo je naprosto bolji čovjek od nas; čovjek koji se od nepravde znao braniti jedino okretanjem drugog obraza. Pa kad već ne može on, onda je na nama da kažemo da kapetan Laptalo i loši plavi momci nisu isto.

image
Marko Miscevic/Cropix

Najprije, ondašnji hrvatski premijer nije kao u slučaju "nevine dječice" svakog tjedna sa svojim grčkim kolegom pričao o sudbini dubrovačkog kapetana. Svi želimo vjerovati da nitko od njih nije u ruci držao nož kojim je ubijen njihov grčki kolega, navijač AEK-a Michalis Katsouris. Ali tvrditi da su BBB nevina dječica naprosto je nepristojno. Išli su u Atenu znajuči da hrvatskim navijačima ulazak u Grčku nije dopušten. Znali su da na stadion neće ući i nema šanse da su se nakon razgledavanja Akropole sasvim slučajno svi zatekli na jednom mjestu gdje su ih, ničim izazvani, napali strašni grčki navijači. U toj su priči nevini koliko i Majka devet Jugovića, zajedno s desetim Jug Bogdanom.

Možda su svojim boravkom "otplatili" dug za nered kojeg su napravili, jer tok nereda bez njih ne bi bilo. Evo vjerujem, a indicije su sve čvršće, da 29-godišnjeg Grka nije ubio nitko od njih. Uostalom, Plenković je to u svojim izjavama ovog mjeseca dao naslutiti, iako u demokratskoj zemlji takvo što ne bi smio znati. Ali su svjesno i namjerno išli raditi nerede i nepristojno je, čak i neljudski, u istoj ih rečenici spominjati s Kristom Laptalom.

30. travanj 2024 07:12