StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

City, town i još ponešto: Je li naš Dubrovnik grad ili gradić?

Piše Mark Thomas
31. srpnja 2023. - 15:02

Izgleda da se svake godine jedna dilema iznova ponavlja. Odustao sam od ispravljanja ljudi, znakova i adresa. Zapravo sam odavno odustao. Međutim, svako malo evo nje opet što me totalno izluđuje.

image

Old town na Libertasovim autobusima

Čitatelj/

Ovog puta čak nisam ja bio taj koji je vidio krivi natpis nego su me zvali na telefon, onako ljutito: “Nevjerojatno, ovo je sramota,” rekao je glas s druge strane. Pa koja je to dilema zbog koje ispalim svaki put? Je li Dubrovnik grad ili gradić? City ili town? Odmah da isključim vas koji ste se nakostriješili pa ću vam reći da znam da je na svijetu samo jedan Grad, ali ovdje nije riječ o tome. Poslednji primjer ove višegodišnje nedoumice “je li grad ili gradić” stigao je putem mobilne aplikacije.

Naime, društvo “Libertas” došlo je na ideju da bolje opiše oznake ulica, što smatram odličnim potezom. Uz naziv Pile u zagrade su dodali stari grad(ić). Jao. Moja teorija je da je zato kriva grupa The Pogues i njihova pjesma Dirty Old Town (iako je ove godine Grad čišći nego prije, al’ ipak smrdi).

Pa zašto me toliko živcira to kako ljudi ili organizacije nazivaju Dubrovnik? Pa, uglavnom jer to ima veze s poštovanjem i statusom grada u kojem živimo. Dubrovnik je grad i točka! Pojam grada i gradića razlikuje se od države do države. Ali, postoje pravila koja nisu povezana s veličinom mjesta, u igri je šest ili sedam faktora koji definiraju pojam grada. Znam da je ta dva pojma vrlo izazovno prevesti na hrvatski jezik.

image

Katedrala u Dubrovniku

Dubrovacka Biskupija/Dubrovacka Biskupija

Ali ugrubo rečeno, city je grad, a town gradić! Tako da, kad sam vidio natpis Old Town, u mojoj glavi to je stari gradić. Nije mi jasno zašto i kako Libertas ide mimo svih gradskih tijela, kako administrativnih tako i turističkih, ali idu. Jel bismo možda trebali promijeniti slogan “Respect the City” u “Respect the Town”, a turistička zajednica “A City Town for All Seasons.” Dakle, UNESCO, Wikipedia, CIA i Oxford - engleski rječnik, svi oni Dubrovnik vode kako i treba, kao grad. Čak su i tvorci Igara prijestolja rekli “kako je Grad Dubrovnik bio kulisa za Kraljev grudobran.” Stoga sam se za drugo mišljenje obratio umjetnoj inteligenciji, točnije ChatGPT- u. “Je li Dubrovnik grad ili gradić?” upitao sam i u tren oka stigao je odgovor “Dubrovnik je grad. Riječ je o istaknutom gradu smještenom na jugu Hrvatske, na Jadranskom moru."

Poznat je kao turističko središte i vrlo važan ekonomsko - kulturni centar koji u Republici Hrvatskoj ima status grada.” Eto odgovora. Jedan od faktora za status grada svakako je i broj stanovnika, ali ne i jedini. Prema Guinessovoj knjizi rekorda Hum je najmanji grad na svijetu. U ovom slučaju, veličina nije bitna.

Jedan od važnih faktora je povijesno značenje. U Cambridge rječniku piše “u nekim slučajevima razlika između grada i gradića povezana je s povijesnim značajem mjesta. Stariji gradovi često su imali važnu povijesnu ulogu u razvoju regije.” Za Engleze, čiji jezik koristimo, grad je mjesto s katedralom. Koliko pamtim Dubrovnik ima katedralu i njen original sagrađen je zlatom engleskoga Kralja. Treba li navesti još argumenata? Ponavljam, city je grad, a town gradić.

image

Stari Porat i tvrđava Sv.Ivan

Tonci Plazibat/Cropix

Sad bi neki rekli kako je Dubrovnik zapravo gradić. I kako se značenje Dubrovnika smanjilo, posebno povijesne jezgre. Ja nisam od tih! Ali naša glavna prijevoznička tvrtka jest, i ona misli da se značaj grada smanjio pa je postao gradićem. Riječi su važne. I ako mi sami sebi pucamo u noge i nemamo poštovanja, pa da kako će ga imati turisti? Jer ako ja tako čitam oznaku, onda je tako čitaju i turisti s najvećeg turističkog tržišta s kojeg dolaze, onog iz Velike Britanije.

Time se omalovažava ne samo Dubrovnik već sve njegove institucije, festivali, kulturne manifestacije, itd. Hoćemo li i zidine nazvat zidine gradića Dubrovnika? A kao šlag na torti je natpis s Libertasove web stranice “Želite li da vaš oglas bude vidljiv i da “putuje” po cijelome gradu, umjesto da stoji na mjestu?” Osim toga, na svim redovima vožnje piše Gradska vožnja! Evo na, opet sam se snerv’o….

03. rujan 2023 09:22