StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

19. svibnja - britanski D day!

29. travnja 2018. - 16:17

“Vjenčanje će se održati u subotu, 19. svibnja u kapeli St. George, u dvorcu Windsor, na mjestu gdje je kršten princ Harry. Mjesto održavanja vjenčanja ima posebno značenje za mladi par. Ceremonija će započeti u 12 sati” službeno je objavila Buckinghamska palača informaciju o vjenčanju godine. Da, Veliku Britaniju još nekoliko tjedana dijeli od dana kada će se u Velikoj Britaniji sve zaustaviti, a pogledi biti upućeni u princa Harryja i Meghan Markle te njihovu bračnu prisegu.

Pripreme idu vrlo dobro, sve je toliko podređeno tom danu da je na britanskoj televiziji i u ostalim medijima teško pronaći informaciju koja nema veze s vjenčanjem godine. Doslovno sam odgledao 20-minutni dokumentarac o tvrtki koja je izradila pozivnice za kraljevsko vjenčanje. U svakom slučaju, izgleda da je moja pozivnica “zapela” negdje u pošti. Međutim, odabir datuma vjenčanja mogao bi biti dobar, ali u jednu ruku i pomalo problematičan.

S obzirom na to da 19. svibnja pada u subotu, neće biti potrebe za proglašavanjem državnog blagdana, odnosno neradnog dana, kao što je to bio slučaj s vjenčanjima princa Charlesa i Diane Spencer 1981. godine, i nešto godina kasnije vjenčanja princa Williama i Catherine Middleton 2011. godine.


Naime, 19. svibnja na Wembleyu se održava finale nogometnog kupa što je za veliki broj nogometnih navijača najvažniji sportski dan u godini. Ali, kako u svemu lošem ima i nešto dobrog, tako je engleska Vlada odlučila da pubovi na dan kraljevskog vjenčanja mogu raditi dulje (bit će prepuni gledatelja koji će pratiti vjenčanje), što znači da će se u pubovima nazdravljati mladencima i utakmici. S koje god strane gledamo, pubovi će taj dan ostvariti vrlo dobar promet.

Od nazdravljanja Harryju i Meghan do nazdravljanja Chelseaju i Manchester Unitedu - zvuči kao skeč iz režije Monty Pythona! “Zaista ne razumijem zbog čega Britanci toliko vole kraljicu i kraljevsku obitelj”, pitao se nedavno moj prijatelj Amerikanac. Zamalo mi je izletilo da je i njegova domovina do 1783. godine bila britanska kolonija, ali sam se ipak suzdržao od sarkazma.

Zapravo, to je pitanje koje mi ljudi u Dubrovniku često postavljaju. Nema nekog logičnog objašnjenja i odgovora na to pitanje, ali Velika Britanija je puna nelogičnosti. Dovoljno je pratiti situaciju oko Brexita kako bi vam stvari bile jasnije.

I to nije ništa novo, Britanci su oduvijek kroz povijest birali nelogična i teža rješenja umjesto logičnih i razumnih. Rimljani su uveli metrički sistem kojega smo se odrekli istog trena kada su se povukli s Otoka te smo se vratili našem, kompliciranom sistemu. Velika Britanija je prepuna ekscentričnih tradicija, toliko čvrstih i prihvaćenih da ne postoji šansa da se ikada promijene, koliko god da strane sile to pokušavale. No, vratimo se Brexitu: iako nema nikakve logike za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, Britanija ipak izlazi.

Možemo unedogled raspravljati o tome treba li svake godine milijune dolara zarađene od turizma trošiti na kraljevsku obitelj, zdrav razum govori suprotno, ali to nije važno. Također, možemo postaviti pitanje kako je moguće da je u jednoj demokratskoj državi “glava” države kraljica, koja je titulu dobila rođenjem, ali, ni to nije važno. Logika u svim ovim pitanjima je nevažna.


Kad bih pokušao objasniti popularnost monarhije, razlozi za popularnost sigurno ne bi imali puno smisla, ali, zar baš sve mora biti smisleno? Zašto vozimo lijevom stranom, zašto služimo pivo u pint čašama (568 ml), zašto prodajemo benzin na galone, zašto imamo različite utičnice, zašto igramo kriket, itd…? Zašto, zašto? Zato što ne razmišljamo pravocrtno i zato što nam je tradicija iznimno važna! Kao što je jednom prigodom napisao poznati novinar ”Britanska monarhija je cijenjena jer je Britanska monarhija.

Mi smo staro i komplicirano društvo koje otvoreno pokazuje svoje različitosti.” Zbog toga smo toliko fascinirani skorim kraljevskim vjenčanjem, jer smo komplicirani. I bez obzira na promjene političkih stranaka, vlada i političara, monarhija će uvijek biti najjači stup društva. Zato ćemo 19. svibnja gledati ljude iz različitih okruženja, različitih rasa, religija i društvenih statusa kako zajednički slave kraljevsko vjenčanje. Događaj koji će na globalnoj razini slaviti ljubav dvoje mladih ljudi.

Osobno, ne vidim ništa loše u tome da svi skupa uživamo u sreći i prekrasnom trenutku mladog para. U ovim vremenima kušnje, svima nam je potrebno malo opuštanja i slavlja u čast ljubavi. Da, ekscentrično je, i da, čudni su to običaji, strana kultura i nekonvencionalno ponašanje, ali, to nije važno. Slavimo različitost, poštujmo drugačije i, naravno, budimo malo ekscentrični.



 

02. svibanj 2024 16:16