StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI MUZEJI |

ŽITNICA RUPE Virtualno otvorena izložba “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“

Piše Dv
5. lipnja 2020. - 12:47
Na Facebook stranici Dubrovačkih muzeja virtualno je otvorena izložba “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“. Izložbu, koja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoka, nedaleko od otoka Murtera, organizirali su Dubrovački muzeji u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Riječ je o nalazištu s početka 17. stoljeća koje pripada grupi novovjekovnih brodoloma. Sve veći broj istraživanja ovih brodoloma ukazuje na živu pomorsku trgovinu duž istočnojadranskog plovnog puta od 16. do 18. stoljeća. Brojne naznake govore u prilog tome da brod koji je svoje putovanje prije 400 godina završio na pličini Mijoka nije bio trgovački brod, već uskočka brodica potonula u bijegu s bogatim plijenom.

Jedna od autorica izložbe Vesna Zmaić Kralj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda istaknula je kako se većini izvađenih predmeta izgubio trag, no neki od njih pronašli su mjesto u privatnim zbirkama i danas svjedoče o bogatstvu tereta koji je brod prevozio. Brod je otkriven 1972. godine, kad je tijekom kočarenja slučajno podignut dio njegova tereta. S otkrivanjem broda započelo je i otuđivanje nalaza, koje je nastavljeno do prijave nalazišta arheolozima 2002. godine, kada je u pijesku zatečeno samo manje željezno sidro i ostaci drvene ambalaže. Premda su svi površinski predmeti bili otuđeni, već su prvi arheološki zahvati dali naslutiti da dublji slojevi pijeska još uvijek kriju bogate ostatke.

Tako je tijekom istraživanja sakupljena bogata kolekcija pokretnih nalaza iz 16. i s početka 17. stoljeća. Riječ je o predmetima za svakodnevnu uporabu, luksuznoj dekorativnoj robi, staklarskim proizvodima, zlatarskom materijalu te raznim predmetima i instrumentima koji su bili prava inovacija za ono doba, poput preklopnih sunčanih satova, tehničkih olovaka i katanaca sa šifriranim mehanizmom. Na brodolomu je pronađena velika količina zlatnog i srebrnog novca. Metalni predmeti potječu iz obrtničkih radionica grada Nürnberga, glavnog europskog središta za trgovinu i proizvodnju luksuzne robe i znanstvenih instrumenata, dok je stakleni materijal porijeklom iz staklarskih radionica s otoka Murana.

Projektom izložbe „Brodolom Mijoka – probuđena tajna Murterskog mora“, naglasila je druga autorica izložbe Marina Lambaša iz Muzeja grada Šibenika, predstavio se cjelokupan sačuvani inventar nalaza s potonuloga broda te povijest istraživanja jer su obuhvaćeni i nalazi iz privatnih zbirki. Na osnovu njih, ističe Lambaša dobivena je šira slika o brodolomu i zbivanjima koja su ga prouzročila, proizvodnji i trgovini velikih europskih obrtničkih centara te intenzivnoj trgovini Venecije, koja je povezivala ove centre sa sredozemnim lukama.

Izložbu je otvorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović, a koordinatorica dubrovačke izložbe je viša kustosica Ana Kaznačić Skurić, voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja. Prijenos uživo omogućio je VSP Video – Dubrovnik, a izložba će ostati otvorena za posjetitelje u žitnici “Rupe” do 15. kolovoza 2020.

23. travanj 2024 11:43