StoryEditorOCM
KulturaFOYER KAZALIŠTA MARINA DRŽIĆA

Željko Bubalo izložbom pokazao što je "Između mora i neba"

Piše PSD.
7. lipnja 2018. - 01:07

Otvorenje izložbe "Između mora i neba" Željka Bubala upriličeno je u foyeru Kazališta Marina Držića. Postav čini 28 radova, a autorica izložbe, Vesna Delić Gozze, zabilježila je:

- Funkcioniranje slike kao vizualnog dvodimenzionalnoga prikazivanja proživljenoga, u Željka Bubala dostiže razinu koja zadobiva, bez obzira na područje izražavanja, poetsku vrijednost. Općenito, iskonska i nenadmašiva u svojoj pojedinačnosti i neponovljivosti, poezija je neprikosnovena (i mnogima neuhvatljiva) vladarica rijetkoga rezultata kreativnog čina, bilo “umjetničkog” ili znanstvenoga izražavanja. Bubalovo svođenje prirodnih elemenata na poetski znak, jezik je koji se ne može naučiti: tehničari svladavaju abecedu, ovaj slikar se otvara nediscipliniranoj i stalno promjenjivoj masi utisaka pa modelira likovnim elementima iskonska značenja. Dosezima iz posvećenosti slikanju, Bubala se sa znatnom sigurnošću može svrstati u vrhovne svećenike hrvatskoga suvremenog slikarstva, napisala je Delić Gozze.

O autoru

Željko Bubalo rođen je 1949. u Splitu, 1974. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ante Kaštelančića. Živi i djeluje u Zavali (otok Hvar) i Splitu kao samostalni umjetnik. Član je HULU Split i HDLU. 1993. godine snimljen je dokumentarni film o njegovom radu u produkciji Hrvatske televizije. Njegove slike se nalaze u privatnim zbirkama te muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu.

27. srpanj 2024 06:19