StoryEditorOCM
KulturaATRIJ SPONZE |

ZAVRŠNA PRESICA POVODOM ZATVARANJA 71. IGARA Festival ni po čemu nije odstupio od kvalitete i to je najveća pobjeda, najveći uspjeh!

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2020. - 12:28
Nakon svečane dodjele Nagrade Orlando a povodom zatvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza održana je završna konferencija za medije.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čestitala je dobitnicima Nagrade Orlandu, umjetnicima koji su sudjelovali na 71. Igrama, festivalskom vodstvu i financijerima. Bez obzira što su okolnosti teške, naglasila je kako u nijednom trenutku nije bila opcija da se ljetni festivali, kulturni život zaustavi. Dodala je kako Festival ni po čemu nije odstupio od kvalitete i to je najveća pobjeda, najveći uspjeh. Istaknula je kako dolaze teška i izazovna vremena tijekom jeseni i zime.

image
CROPIX


Intendantica Dora Ruždjak Podolski otkrila je kako su puno toga naučili, ali i da su se neke teškoće pokazale zapravo kao prednosti. Usporedila je situaciju u Crnoj Gori gdje se zapravo "ništa" po pitanju kulturnih festivala ne događa, podržava sadašnju kulturnu strategiju u Hrvatskoj, a kao još jednu prednost izdvojila je i zapošljavanje domaćih umjetnika te najavila obraćanje hrvatskoj publici. Rekla je da je tijekom festivalskog ljeta vladala ugodna atmosfera i suradnja, ali i da je domaća publika izrazila veliki interes za glazbena događanja.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je lani u ovo vrijeme najavljivao financijski snažniji festival, ali se cijela situacija naglo promijenila. Poručio je kako kvaliteta festivala nije pala, naznačio je da će i ove Igre ući u povijest te je čestitao svima.

image
CROPIX


Dubrovačko-neretvanska dožupanica Žaklina Marević istaknula je zadovoljstvo organizacijom, prilagodbom i realizacijom Festivala u uvjetima epidemije koronavirusa.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović kazala je kako je od ukupnog proračuna 40 posto sredstava ostvareno na tržištu, a zahvalila je sponzorima i donatorima koji su pokazali kako Igre nisu festival koji se podupire jednu sezonu. Ukupni proračun iznosio je 7 milijuna kuna, što je 12 posto više od planiranog u lipnju i to zahvaljujući donatorima i sponzorima. Medo Bogdanović izrazila je zahvalnosti Ministarstvu kulture, Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanska županiji te dodala kako su Igre u vrijeme epidemije bile te da ostaju odgovorne! Spomenula je i kako 71. festivalska sezona broji 49 izvedbi.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić podsjetio da HRT od samih početaka tradicionalno prati Ljetne igre.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije tradicionalno gala koncertom zatvara Dubrovačke ljetne igre, ove godine pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića ispred Katedrale, a završni koncert, uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HRT-a, počet će u 22:15 sati.
25. travanj 2024 19:38