StoryEditorOCM
KulturaU LAZARETIMA

Završio treći Dubrovnik Jazz Outbreak festival

Piše dv
14. studenog 2023. - 09:32

U nedjelju, 12. studenog u Lazaretima je održana završna večer Dubrovnik Jazz Outbreak festivala u organizaciji Dubrovačke baštine. Nakon ugodnog poslijepodneva sa sajmom jazz vinila i slušaonicom udruge Dubrovnik 33/45, prvi koncert večeri pripao je kvartetu Tina Džaferovića, mladog kontrabasiste iz Slavonskog Broda koji živi u Beču.

Na repertoaru su bile skladbe s Tinovog prvog albuma „Music For Standing/Music For Kneeling“, a nastup je već od početka nadišao okvire koncerta: bila je to vrhunska glazbena inscenacija. Meditativne, izrazito atmosferične i na momente melankolične skladbe te iznimna zrelost, vještina i samokontrola četvorice vrsnih mladih glazbenika začaranu su publiku uvele u svojevrsni trans. Netipično za jazz koncert, u gledalištu je tijekom cijelog koncerta vladala mrtva tišina ispunjena koncentriranim iščekivanjem novih glazbenih obrata koji nisu izostali.

Poseban dodatak koncertu bila je kompozicija posvećena prerano i tragično preminulom dubrovačkom fotografu Pavu Urbanu. Njegova hrabrost, teška sudbina i opus pred nekoliko godina inspirirali su Tina za ovu skladbu koju je izveo i na svom preddiplomskom koncertu. Publika je izvrsno osjetila i s odobravanjem prihvatila ovaj dar Gradu i Pavu.  Ovim albumom i koncertom Tin Džaferović, Nikola Vuković, Luka Čapeta i Borko Rupena pomaknuli su granice glazbenih očekivanja i uvjerili sve nazočne da uz takve autore i glazbenike jazz na ovim prostorima ima svijetlu budućnost.

Drugi koncert večeri bio je koncertna promocija prvijenca Davora Doležala „Strange Beauty“. Premda  već dvadesetak godina djeluje na hrvatskoj glazbenoj sceni Doležal je tek sada istupio kao autor, a materijali s albuma sjajno odražavaju njegovu izvođačku zrelost i umješnost u usklađivanju različitih glazbenih utjecaja u specifični vlastiti izričaj. Podržan sebi ravnima Nikolom Šantekom na klaviru, Zvonimirom Šestakom na kontrabasu i Mirsadom Dalipijem na bubnjevima Doležal je zasjao kao gitarski virtuoz u glazbenom prostoru kojeg je vješto kreirao. Time je na najbolji način i u visokom raspoloženju završio ovogodišnji Dubrovnik Jazz Outbreak festival.

27. travanj 2024 19:53