StoryEditorOCM
KulturaDODJELA U TEATRU |

ZA KRAJ 72. IGARA Orlando za dramu predstavi "Glava lava", za glazbu ruskoj sopranistici Juliji Ležnjevi, a Linđu pripao Grand prix Orlando

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2021. - 11:21

Predstava „Glava lava“ u cjelini te ruska sopranistica Julija Ležnjeva dobitnici su Nagrade Orlando za najbolje dramsko odnosno glazbeno ostvarenje na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dodijeljen je Grand prix Orlando za sveukupni doprinos Festivalu koji je pripao Folklornom ansamblu Linđo.

Umjesto Ležnjeve, Orlanda je preuzeo pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini, a uručio mu je predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo. Također, pušten je videozapis s izjavom Ležnjeve koju je dala na sam dan koncerta. Iako nije navedeno njezino ime i prezime, ali u obrazloženju je citiran dio kritike glazbene kritičarke Dubrovačkog vjesnika Sanje Dražić

Ležnjeva je nastupila u Kneževom dvoru 25. srpnja zajedno s ansamblom La voce strumentale pod vodstvom Dmitryja Sinkovskog. Članovi sastava su violinistice Maria Krestinskaya i Elena Davidova, violistica Meri Skejić Drobac, čembalistica Elizaveta Miller, violončelist Igor Bobovich i kontrabasist Leonid Bakulin. Na koncertu u Dvoru sudjelovao je i lutnjist Luca Pianca.

Članica Vijeća Nagrade Marija Nemčić uručila je Orlanda redateljici predstave Aidi Bukvić koja je zahvalila žiriju, ansamblu i autorskom timu naglasivši kako je riječ o velikoj posvećenosti.

- Najveća nagrada tijekom igranja predstave bio je topao prijem dubrovačke publike, kazala je Bukvić. 

"Glava lava" druga je dramska premijera 72. Dubrovačkih ljetnih igara, režiju potpisuje Aida Bukvić, dramaturšku adaptaciju Marijana Fumić, a nastala je prema istoimenom romanu prvijencu Ivana Salečića. Autorski tim čine scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena je Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović i autor glazbe Maro Market. Asistentica redateljice jeAntonela Tošić, a asistent scenografa Pietro Boban koji potpisuje slikarske radove, dok je autor kiparskih radova Timo Škrlec. Inspicijent je Roko Grbin.

Festivalski dramski ansambl čine Amar Bukvić u ulozi Ivana, Iva Kraljević kao Vanja, Jadranka Đokić kao Laima i Nika Gundulić, Dražen Šivak u ulozi Šeha, Branimir Vidić – Flika kao Nikša, Doris Šarić-Kukuljica kao Profesorica i kao Luce, Maro Martinović koji igra Dživa Franova Gundulića, Romano Nikolić i Marin Klišmanić kao njegovi sinovi Šiško i Mato, dok im sestru Dživu Gundulić igra Veronika Mach, a Katu Gloria Dubelj. Savjetnik za govor bio im je Maro Martinović.

Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak preuzeo je nagradu koju mu je uručio v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

- Linđo nije Linđo bez Igara, a ni Igre nisu Igre bez Linđa. Ova nagrada je motiv svima nama da ovako nastavimo dalje, poručio je Kljunak. 

Kunić je naglasio kako je ovo 30. dodjela Nagrade Orlando pod pokroviteljstvom HRT-a, a dodjela se umjesto u Sponzi zbog mogućnosti kiše održala u Kazalištu Marina Držića.    

Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Perica Martinović (predsjednik), Petra Jelača i Srđana Šimunović (članovi) dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili: Matija Novaković (predsjednik), Diana Hilje i Toni Kursar (članovi).

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad Ivice Propadala.

Moderatorica je bila Nila Miličić Vukosavić, a 46. dodjelu Orlanda glazbeno su popratili violončelistica Mihaela Čuljak i pijanistica Stefani Grbić, a nastupili su na kraju dodjele i članovi Folklornog ansambla Linđo. 

26. travanj 2024 11:53