StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

Vulko Hajdić otvorio izložbu "Svaki kamen - Vlahov znamen": ‘Kad sutra budete šetali Gradom, podignite pogled, možda bude zanimljivo. Vjerujte mi na riječ, isplatit će se!‘

Piše Bruno Lucić
31. siječnja 2022. - 20:36

U sklopu Feste sv. Vlaha umjetnik Vulko Hajdić otvorio je u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu fotografskih radova "Svaki kamen – Vlahov znamen" posvećenih parcu. Uvodno se okupljenima obratila i pozdravila ih glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica Andrea Oberan koja je rekla par riječi o autoru istaknuvši kako je ovaj Mljećanin iz Babina Polja cijeli radni vijek proveo u prosvjeti, umjetnošću se počeo baviti 1970-ih godina, ali kako i danas ide ukorak s vremenom jer je jedan od administratora Facebook-grupe "Dubrovnik u slici i sjećanjima" gdje svakodnevno objavljuje stare slike Dubrovnika.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Autor teksta u katalogu izložbe i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen rekao je nešto više o samim radovima.

- Uvijek kažu da slika vrijedi tisuću riječi, a meni se ponekad čini da neke slike vrijede 2 tisuće riječi. Naime, prvu rečenicu koju sam napisao u katalogu kaže: "Često je ponavljana misao kako je ljepota u oku promatrača". Gospar Vulko, zapravo, svoje dubrovačke šetnje pretvara u potragu za nekim motivima zato sam tekst i naslovio "Zatečeno stanje". Znači, da je svaki kamen Vlahov znamen, on prepoznava te mrlje, nagrašpane dijelove kamena, žbuke i tako dalje kao pojedine likove i ustvari on zatečeno kadrira i zapravo potpisuje kao neko svoje viđenje tog lika. Meni se to čini kao jedan vrlo suvremen postupak, to je zapravo nešto vrlo moderno što je obilježilo umjetnost 20. stoljeća. Nisam se libio nazvati te izložene fotografije, te likove odnosno taj postupak "objet trouvé", pronađeni objekt, ono što su umjetnici koji su izgradili umjetnost 20. stoljeća prepoznali kao jedan gradivni postupak koji nešto što ovako na prvi pogled obično, svakodnevno pa možda čak i odbačeno, a da ne kažemo da je sigurno neprimijećeno, pretvara u nešto što može biti nešto estetsko, nešto lijepo, nekakav umjetnički doživljaj. Upravo to pretvaranje običnog, neprimijećenog, svakodnevnog u nekakav lijepi, estetski doživljaj je zapravo umjetnički postupak i taj umjetnički nerv naš večerašnji autor zasigurno posjeduje, rekao je povjesničar umjetnosti te dodao:

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Čak su možda najintrigantnije ove slike za koji u prvi momenat ni ne znate što je, ali čim se približite lako ćete prepoznati. Ne samo da je ljepota u oku promatrača na način da gospar Vulko to vidi, kadrira i ona to podijeli s publikom nego je, naravno, ljepota u oku promatrača da dubrovačka publika odnosno publika kojoj on to predava vizualno kodirana da u ovim slikama koje večeras izlažemo vide svetog Vlaha. U katalogu sam postavio pitanje kako bi ove likove vidjela neka druga publika koja nema naš kulturni kontekst?! Možda bi vidjela nešto drugo, ali zasigurno bi vidjela nešto što je privuklo i njega. Taj momenat pretvaranja tog zatečenog u neki umjetnički čin je zaista jedan postupak, metoda kreacije i na tome zaista autoru treba čestitati. Ja mu samo još mogu poželjeti puno dubrovačkih i mljetskih šetnji s fotoaparatom, možda i na Mljetu postoje slični likovi jer se i na Mljetu slavi sveti Vlaho. Nastavite raditi, poručio je Viđen.

Hajdić je zahvalio Dubrovačkim knjižnicama, svima koji su sudjelovali i došli na otvaranje, ali i Robertu Kralju i Marti Baće.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Ako bih imao još nešto reći, rekao bih: neka slike govore! Zaželio bih da uživate u ovoj izložbi bar u pola koliko sam ja uživao dok sam ovo radio i tražio. I, možda na kraju jedna preporuka za vas: kad sutra budete šetali Gradom, podignite pogled, pogledajte neku fasadu, možda bude zanimljivo. Vjerujte mi na riječ, isplatit će se, poručio je umjetnik na kraju.

Izložba ostaje otvorena do 18. veljače.

26. lipanj 2024 15:49