StoryEditorOCM
KulturaNakon natjecanja u Drnišu

Vrijedni i bistri učenici Marija Mišić, Franko Biljan i Brigita Režić s odličnom mentoricom, Marijom Brčić, dosegnuli prve nagrade!

Piše Bruno Lucić
13. srpnja 2024. - 12:26
Profesorica Marija Brčić sa svojim učenicima: Marijom Mišić, Frankom Biljanom i Brigitom RežićMihael Barišić/Cropix

Učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića Marija Mišić, Brigita Režić i Franko Biljan sudjelovali su na međunarodnom natjecanju “DO, RE, MI, FA...” u Drnišu. Svi su, pod mentorstvom Marije Brčić, osvojili prve nagrade iz solfeggia i iz teorije glazbe i doma donijeli čak šest diploma! Marija je sudjelovala u prvoj kategoriji dok su Franko i Brigita bili u trećoj.

image

S međunarodnog natjecanja “DO, RE, MI, FA...” u Drnišu

Privatni album

- Prije dvije godine bili smo na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus i tad su solfeggio i teorija glazbe bili obuhvaćeni u istoj kategoriji. Natjecanje u Drnišu bilo je dosta različito od toga jer su to bila dva odvojena natjecanja – solfeggio i teorija glazbe. Na potonjem je bilo više kandidata nego na solfeggiju, a moji učenici išli su na jedno i na drugo, što je velika stvar. Pokazali su lijepo znanje i briljirali, zadovoljna je profesorica Brčić.

Na nastavi se sve nauči

Natjecanje u Drnišu počelo je prošle godine, sasvim je novo. Htjeli su ponoviti sudjelovanje na Sonusu u Križevcima i natjecati se u Drnišu, ali i termin i blizina lokacije su, na koncu, išli u prilog sudjelovanju na drniškom natjecanju.

- U prvom dijelu natjecanja bio je solfeggio. Marija je u prvoj kategoriji trebala pjevati primjer i kucati ritam iz solfeggia, a Branko i Brigita su u trećoj kategoriji pisali diktate, pjevali i kucali ritam, bilo im je zahtjevnije. Što se tiče teorije glazbe, bio je samo pismeni dio gdje se tražio određeni dio gradiva. Moji učenici su imali visok broj bodova, Marija 100, Brigita 99, a Franko 98,33 bodova. Prvu nagradu osvajaju oni koji imaju između 90 i 100 bodova, druga nagrada je od 80 do 90, što znači da je onaj tko ima 98, 99 bodova isto pri samom vrhu, naglašava profesorica Brčić koja je ispričala i kako teku pripreme za ovu vrstu natjecanja:

- Učenici dobiju primjer iz solfeggia za pjevati ‘prima vista’, što znači da ga prvi put vide. Nismo znali kako će ti primjeri izgledati nego samo da će biti u okviru određenih tonaliteta: D-dura, h-mola, B-dura g-mola pa smo na nastavi ‘vrtili’ takve pripreme. A, kad je riječ o teoriji glazbe, znali smo koje gradivo očekujemo, ali nismo znali koncepciju pitanja, niti izgled zadatka, govori mentorica ističući kako gradivo za natjecanje prati nastavu iz solfeggia.

Vole glazbu

Franko je isprva mislio da će natjecanje biti prilično teško, imao je tremu, ali i osjećaj samopouzdanja jer je bio svjestan svog znanja.

- Kad sam vidio kako sve to izgleda, učinilo mi se prilično jednostavno, kaže učenik.

Svira klavir i podjednako voli oba tipa natjecanja, i kad je na pozornici i kad piše. Natjecanje iz solfeggia i teorije glazbe mu je draže, lakše i opuštenije. Priznaje kako je puno naučio uz profesoricu koja izvrsno tumači na nastavi pa tako nije potrebno raditi doma. Brigiti je nastava u Školi također vrlo vrijedna, a za mentoricu ima riječi hvale.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Znatiželjna sam, brzo pamtim i puno mi je lakše čim nešto shvatim. Na natjecanju je bilo malo stresno, ali kad sam shvatila što sam učinila, napisala i odgovorila, to je bilo dobro. Bio mi je zahtjevan usmeni dio: kad je trebalo pjevati ‘prima vista’, jedanput sam falila pa sam se cijela stresla, ali sam shvatila da samo moram nastaviti dalje i sve je bilo u redu! - priča Brigita.

Mentorica im je u tom trenutku iza leđa tako da ne može ‘pomoći’ pogledima, a Brigita kaže kako voli kad su profesori i svi koje poznaje ozada jer ako ih pogleda, teže joj je i stresnije. Drugi su slično reagirali, nekima je bilo teže, nekima lakše...

- Svaka se greška gleda, je li se neka nota krivo napisala, je li neka snizilica ili povisilica na krivom mjestu, treba paziti dosta stvari, posebno za teorijski dio... Što se tiče slušnog dijela, treba paziti jesu li tonalitet i ritam dobri. Za usmeni mi je bilo teže, cijela sam se tresla, a za pismeni dio sam se smirila pa sam mogla napisati kako treba. Najprije su bili diktati, potom usmeni dio i onda teorija, dodaje Brigita kojoj nije teško učiti a svira i obou, s kojom je uspješno sudjelovala na Državnom natjecanju.

Marija, poput Franka, svira klavir. Njezina učiteljica je primijetila da ima sluha pa je tako upisala Muzičku školu. Jako voli ići u Muzičku.

- Bila sam jako uzbuđena zbog natjecanja, imala sam i tremu jer sam znala da ću pjevati neke diktate pred nepoznatim učiteljima. Teorija mi je bila lagana jer smo jako slično vježbali na dodatnim satovima. Kad sam pjevala, uhvatila me trema, pogotovo zbog jedne pogreške ali sam se brzo sabrala i nastavila dalje, otkriva Marija kojoj je ovo bilo lakše natjecanje nego natjecanje Daleki akordi na kojima je nedavno sudjelovala.

Online dio natjecanja

Marija je gledala Franka i Brigitu i navijala za njih - ali u sebi! I Mariji su bili dovoljni satovi u Školi da usvoji znanje i da bude spremna, a učenici su pored dva redovna sata u tjednu, imali i jedan dodatni zbog natjecanja.

Napominje profesorica kako je bio i online dio natjecanja, učenici su nastupili preko Zooma. Bilo je natjecatelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, a učenici iz Hrvatske, barem ovi s juga, definitivno su pri vrhu! I sam put u Drniš je bio uzbudljiv...

image

Franko Biljan, Brigita Režić i Marija Mišić

Privatni album

- Ova djeca su vrijedna i imaju dobre sposobnosti, bistri su, imaju dobar sluh i ritam, kvalitetni su, nije im teško dodatno dolaziti na nastavu. Pitala sam ih bi li išli, rado su pristali, a i roditelji su bili suglasni tako da nije bilo dileme ni razmišljanja. Resorno ministarstvo pokriva samo troškove natjecanja koje organizira HDGPP (Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga), a za sva druga natjecanja, troškove snose roditelji. Škola je pokrila kotizaciju natjecanja, a roditelji su se pobrinuli za smještaj i prijevoz i stoga hvala roditeljima jer su bili spremni na to, da nisu, ne bismo mogli ići, iskreno će profesorica Brčić koja je svoje učenike nagradila pizzom.

Volje za daljnja natjecanja im ne nedostaje, sad će se posvetiti ljetnom odmoru, naravno, pazit će da ne zaborave naučeno, a s početkom nove školske godine, nastavit će u istom ritmu, tonalitetu, uspjehu!

16. rujan 2024 13:19