StoryEditorOCM
KulturaPIŠE FRA STIPE NOSIĆ |

VRIJEDNE MINIJATURE U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU "MALE BRAĆE" Slikar Scattolini i „Kruh sv. Antuna“

Piše PSD.
9. ožujka 2020. - 12:49
Crkva Male braće poznata je po štovanju franjevačkog sveca svega svijeta Antuna Padovanskog. Pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu u toj crkvi obavlja se pred oltarom tog sveca još od 1899., kako je zabilježio fra Urban Talija. Ove godine ta pobožnost započet će 17. ožujka. Kao i u većini franjevačkih crkava po svijetu pored oltara ovog sveca nalazi se škrabica s natpisom „Kruh sv. Antuna“. Škrabica je u službi tradicionalne humanitarne franjevačke akcije davanja milodara za siromahe. Akcija je zaživjela koncem pretprošlog stoljeća, najprije u Italiji a potom po svijetu, tako da su majke moleći svečev zagovor za svoje dijete darivale kruha za siromahe, onolike težine koliko im je težilo dijete. Praksa je poznata pod imenom „pondus pueri“ (težina djeteta). „Kruh sv. Antuna“ započeo je u Dubrovniku otprilike u isto vrijeme kad i pobožnost Trinaest utoraka. Darovi su namijenjeni siromasima, pa i danas od njih dobivaju oni koji u potrebi kucaju na vrata samostana.

Povodom 700. godišnjice smrti sv. Antuna 1931., po narudžbi samostana, dubrovački slikar i restaurator Ivo Scattolini (1872 – 1945) dizajnirao je i oslikao minijaturama nosila za kip sv. Antuna, koja su se koristila za vrijeme procesije. Četiri minijature, ulje na drvu, koje se nalaze na nosilima, dvije dim. 40x21 i dvije 32x21 cm, prikazuju scene iz života odnosno štovanja sveca.

image
Slikar Scattolini i „Kruh sv. Antuna“
Franjevački samostan Male braće


Na prvoj sceni prikazan je sveti Antuna kako na Stradunu ispred istočnih vrata crkve Male braće dijeli kruh siromasima. Natpis na latinskom jeziku na sve četiri strane nosila glasi:

“Ecclesiam tuam, Deus, Beati Antonii Confessoris tui deprecatio votiva laetificet, ut spiritualibus semper muniatur auxiliis, et gaudiis perfrui mereatur aeternis”.

Natpis je uzet iz molitve sv. Antunu, a znači: Crkvu tvoju, Bože, veseli zavjetni spomen blaženoga Antuna, tvojega ispovjedaoca, da bude vazda zaštićena duhovnom pomoći, i da zavrijedi uživati vječne radosti.

O umjetničkom djelu Scattolinija bilješku je 10. lipnja 1931. donio tjednik „Narodna svijest“.
fra Stipe Nosić
26. travanj 2024 23:13