StoryEditorOCM
KulturaMLADI GLAZBENIK |

Vođa violončela Dubrovačkog simfonijskog orkestra Vid Veljak na 57. Glazbenoj tribini Zagreb

Piše Dv
26. veljače 2021. - 11:07

Vid Veljak, vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru proteklih je dana gostovao u Zagrebu na uglednoj Glazbenoj tribini koju organizira Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus. Glazbena tribina mjesto je rezervirano za skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare, ansamble, soliste i orkestre; mjesto praizvedbi i izvedbi koje se pamte no, pojaviše mjesto gdje se povezuju hrvatski umjetnici i gdje se predstavlja scena suvremenih umjetnika.

Mladi glazbenik Vid Veljak nastupio je s dva ansambla: Antiphonus i Synchoronos. Naime, Vid je član međunarodnog ansambla Synchronos zajedno s probranim umjetnicima iz Austrije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Tako, primjerice, klarinet u ovom ansamblu svira prvi klarinetist renomiranog „l'Orchestre National de France“, a violončelo – upravo naš Vid!

Publika je Synchronos ovom prigodom slušala u interpretacijama recentnih djela autora mlađe generacije te dvjema praizvedbama hrvatskih autora.

Inače, Vid Veljak već dvije godine vodi dionicu violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te često nastupa kao solist uz svoj orkestar, a prije godinu dana objavio je svoj prvi CD nazivaResonance(s).

09. lipanj 2023 23:17