StoryEditorOCM
KulturaKULTURNJACI NA NOGAMA |

Vjenčanja mogu, ali dječjim radovima i samoukim slikarima nije mjesto u Sponzi

Piše Bruno Lucić
12. veljače 2020. - 21:41
Iako stavka ”Kultura” u gradskom proračunu ima zavidno puno nula i prostora, na terenu kulturi pripada malo ili nimalo prostora, tu je brojka bliže nuli.
 

Dignitet umjetnika i ustanove


Zimi se najviše osjete skučene mogućnosti, većina kulturnih događanja odvija se u Narodnoj knjižnici Grad odnosno tamošnjoj Čitaonici, Saloči od zrcala. Tijekom hladnih mjeseci nije aktivan, ali atrij palače Sponza možda je drugo po redu mjesto u Gradu s najvećom frekvencijom kulturnih događanja. No, proteklih dana se u kulturnim krugovima moglo čuti kako se mijenjaju pravila korištenja kako prvog, tako drugog prostora.

Odgovor oko promjena u vezi atrija Sponze, gdje se osim izložbi i promocija knjiga odvijaju svečani domjenci, ali i vjenčanja, dala je ravnateljica Državnog arhiva Dubrovnik Nikolina Pozniak.

image
Nikolina Pozniak
Nikša Duper/HANZA MEDIA


- U Sponzi se ništa ne mijenja oko najma prostora agencijama za vjenčanja. Odluka o korištenju je dugi niz godina ista kao i uvjeti korištenja. Također, ništa se ne mijenja vezano uz prezentacije i promocije u Sponzi. Svi zainteresirani koji nam se obrate na našu službenu mail adresu, ovisno o traženom terminu, dobiju odgovor. Što se tiče izložbi, Sponza je uvijek bila mjesto gdje umjetnici našeg grada imaju mogućnost izlaganja. Međutim, kako smo prošle godine konstituirali i Upravno vijeće, stav članova vijeća jest da pristigle ponude izlagača moraju proći recenziju radova, te štititi dignitet umjetnika kao izlagača i institucije. Prijedlog je da dječjim radovima te samoukim slikarima i umjetnicima nije mjesto u Sponzi, te da je prikladnije takvu vrstu rada izložiti u npr. Luži ili lađama novoobnovljenih Lazareta, ističe Pozniak.

Članovi Upravnog vijeća su: Stjepan Ćosić, Ante Gverić, Nikša Selmani, Slavica Stojan i Zrinka Raguž. Na dodatan upit je li ostalo samo na prijedlogu ili je on usvojen, ravnateljica DAD-a ističe:

- Tako smo utvrdili Zapisnikom na sjednici da prijedlog kao takav usvajamo. Načelno, podržavamo izlaganja akademskih umjetnika, a dobrom voljom i eventualno slobodnim terminom imali smo praksu podržati i djecu jednako kao sto smo podržali obljetnicu 90 godina Umjetničke škole Luke Sorkočevića i njihov Slikarski odjel prošle godine, dodaje Pozniak. Najam prostora atrija s uvjetima i cijenama korištenja je s izlagačima reguliran Ugovorom, agencije imaju i Odluku o načinu korištenja prostora za vrijeme zakupa, napominje Pozniak.

image
Rajna Inić
by Tonci Plazibat/HANZA MEDIA


Akademska slikarica i likovna pedagoginja Rajna Inić, koja godinama na likovnom planu radi s djecom, među prvima je zajedno s učenicima 'osjetila' nova pravila iz Državnog arhiva Dubrovnik.

- Što reći? Godinama smo izlagali u Sponzi. Smatram da su naše izložbe bile na zavidnoj razini, nisu to radionice od nekoliko dana nego radimo cijelu školsku godinu. Izložbe su uvijek tematske. Djeca uzrasta od 7 do 18 godina u mojoj maloj školi likovnih umjetnosti uče osnove crtanja, slikanja i modeliranja i žive za dan kad će se predstaviti da njihovi najmiliji vide rezultate njihovog rada! Rečeno mi je da djeca u Sponzi nisu dobrodošla! Dobro... svatko u svojoj kući piše pravila, ali meni je to rečeno tek 15. siječnja 2020. i to na moj poziv! Prijavila sam izložbu u 6. mjesecu 2019. godini. Ne znam zašto su toliko čekali!? Drugi prostori su već rezervirani! Istupili su nam Lužu i zato HVALA! Da ironija bude veća, ove godine tema je ARHITEKTURA NAŠEG GRADA! Slike na platnu i na kartonu te golubice i skulptura sv. VLAHA! Djeca Grada žele izlagati u Gradu! Kultura se uči od malih nogu, zar ne? - pita se Rajna Inić koja je izložbu njezinih polaznika u Sponzi planirala otvoriti početkom lipnja ove godine.
 

image
S izložbe Male škole slikanja 4. lipnja 2019.
Božo Radić/HANZA Media


Podizanje kvalitete izložbi


Udruga koja često koristi prostor atrija Sponza svakako je Dubrovačka udruga likovnih umjetnika (DULU) koja i sama muku muči jer nema svoj prostor i čije se članstvo uglavnom sastoji od slikara amatera. Predsjednik DULU-a Valter Kožul prokomentirao je novonastalu situaciju.

- Mislim da je Sponza fantastičan prostor za izložbe i godinama tu izlažu brojni umjetnici. Iz godine u godinu smanjuje se broj mjesta na kojima se može izlagati pa je svako preostalo dragocjeno za nas koji slikamo. Svatko tko se bavi slikarstvom u Gradu, ali i izvan njega bi želio izlagati u Sponzi, ali naravno da postoji i razlika u kvaliteti. S obzirom da je prostor u vlasništvu Grada, on bi morao biti dostupan svima, ali ako želimo održati neku razinu kvalitete, potrebna je i određena selekcija. Mislim da izložbe trebaju biti što kvalitetnije, ali i obuhvatiti umjetnike iz različitih domena bez obzira na razinu naobrazbe jer se prije svega gleda krajnji proizvod odnosno umjetnička vrijednost u očima kritike, ali i posjetitelja. Dubrovačka udruga likovnih umjetnika okuplja uglavnom neprofesionalne umjetnike, ali imamo i članove s akademskom naobrazbom. Naše izložbe nekad okupljaju i druge umjetnike iz Grada, ali i drugih dijelova Hrvatske. Nastojimo vremenom podizati kvalitetu naših izložbi, što postižemo susretima s drugim umjetnicima, uglavnom akademskim slikarima i povjesničarima umjetnosti, izložbe su nam žirirane. U Sponzi smo izlagali dosta puta, a zadnje tri godine imamo obavezno žiriranje i pripremu za žiriranje kako bi se poboljšala kvaliteta radova i izabrali oni najbolji za ovaj reprezentativni prostor, navodi Kožul te nastavlja:

image
Valter Kožul
Branka Mumalo


- Svatko tko izlaže u Sponzi trebao bi biti na neki način procijenjen s obzirom na kvalitetu onoga što želi izložiti i onda je sve lakše, i za domaćina i za goste koji izlažu. Naravno da treba imati i različite kriterije s obzirom na skupine umjetnika (akademski, amaterski, udruge, djeca), ali svi trebaju radom pridonijeti dojmu pri prezentaciji umjetničkog rada u ovom prostoru. Sjećam se izložbe od prošle godine, izlagali su mladi iz Umjetničke škole, oduševili su me i to je jedan od puteva, ako samo uzmemo ovu kategoriju izlagača. Koliko vidim, zadnju godinu ima nekih promjena oko postavljanja i organizacije izložbi. Mislim da se radi u dobrom smjeru jer je dobro da se stalno podiže kvaliteta, zaključuje Kožul.

image
Jelena Bogdanović
Božo Radić/HANZA Media


Korištenje Saloče od zrcala
O korištenju Saloče od zrcala više je rekla ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović.

- Knjižnica može davati svoj prostor u najam u vrijeme kad time ne ometa nesmetan rad Knjižnice, studijski rad članova i stručni rad djelatnika Knjižnice. Čitaonica Narodne knjižnice Grad je namijenjena studijskom radu članova Knjižnice i otvorena je svakim radnim danom od 8 do 20 sati. U Čitaonici je smještena središnja informacijska služba koja pomaže našim članovima u korištenju informacijskih izvora i usluga te pronalaženju u bibliografiji izvora za njihove stručne, seminarske, diplomske, znanstvene i druge radove. Informacijska služba Narodne knjižnice Grad pruža referentne "online" usluge na portalu "Pitajte knjižničare" zajedno s ostalim knjižničarima iz cijele Hrvatske. U Čitaonici djeluje i Služba za programske aktivnosti Knjižnice koja osmišljava, dogovara, najavljuje i provodi planirane Knjižnične programe kojima podupire formalno i neformalno obrazovanje naših sugrađana, različite radionice, edukativna i informacijska predavanja, kao i predstavljanja knjiga, značajnih obljetnica i manifestacija. U Čitaonici su uz Zavičajnu zbirku smještene i druge zbirke o kojima se treba skrbiti po pravilima struke i pripremati i provoditi redovita revizija i otpis građe prema propisanom Pravilniku. Cjenik korištenja usluga Dubrovačkih knjižnica objavljen je na našim mrežnim stranicama, podsjeća Bogdanović.

A na mrežnim stranicama uz cjenik za zakasnine ili primjerice upisnine, stoji podatak kako najam dvorane po satu stoji 1000, korištenje opreme (razglas, projektor, mikrofon) 700, a usluge fotografa 200 kuna.
 
18. travanj 2024 19:02