StoryEditorOCM
KulturaNAKON TRI USPJEŠNE IZVEDBE OPERE

Vitez Orlando oprostio se od Lokruma

Piše DV
31. srpnja 2017. - 12:15

Nakon tri izvrsno posjećene izvedbe opere Orlando Georga Friedricha Händela s podnaslovom Metamorfoze u režiji Jánosa Szikore, Lokrum se oprostio od još jedne uspješne glazbene premijere Dubrovačkih ljetnih igara.

Publika je uživala u magičnom ambijentu klaustra Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Naslovnu ulogu viteza Orlanda utjelovio je britanski kontratenor Owen Willetts, Ivana Lazar bila je Angelica, Renata Pokupić Medoro, Marija Kuhar Šoša glumila je Dorindu te David Oštrek ulogu Zoroastra. Na Lokrumu je muzicirao i nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski barokni ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon, a pod ravnanjem dirigenta Davida Batesa.

Operno remek djelo na Lokrumu je zaživjelo, prema zamisli redatelja, kao priča u kojoj se protagonisti poigravaju s vlastitim spolovima, odakle je došao i podnaslov Metamorfoze. U suvremenoj kostimografiji koju potpisuje Marita Ćopo te uz plesne elemente u koreografiji Zrinke Japunčić, ovo scensko čitanje Händelova djela izmamilo je glasan pljesak festivalske publike.

Ova inačica opere odmiče se od njezina originalnog mitološkog zapleta i usredotočuje se na suštinski odnos između muškarca i žene, a lokacija je živica u klaustru Benediktinskog samostana kao labirint koji, poput života samog, ne daje izravne smjernice i često zbunjuje one koji žele pronaći svoj put. Festivalska publika nada se ponovnom druženju s Orlandom i družinom sljedećeg ljeta.


 

03. svibanj 2024 09:05