StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

Vinicije B. Lupis predstavio monografiju o izumitelju torpeda Ivanu Ferdinandovu Lupisu koji je imao dubrovačko i pelješko podrijetlo: ‘Ova je tema davno trebala biti obrađena od drugih znanstvenika!‘

Piše Bruno Lucić
26. travnja 2023. - 21:47

Arheolog, povjesničar i povjesničar umjetnosti, doktor znanosti Vinicije B. Lupis, predstavio je u Saloči od zrcala monografiju "Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda".

Djelo je tiskano u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Rijeci te predstavlja izvorni znanstveni doprinos Vinicija B. Lupisa proučavanju povijesti hrvatskih obitelji na Jadranu, ali i pojedinih članova obitelji Lupis koji su se istaknuli na znanstvenom, kulturnom, političkom i tehničkom polju. Predstavljanje je organiziralo Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i nakladnikom Ogrankom Matice hrvatske u Rijeci.  

image

Branka Martinović-Vuković

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Uz autora, monografiju su u ime nakladnika predstavili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Rijeci Goran Crnković te recenzent doktorica znanosti Danka Radić. Moderator predstavljanja bila je predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik Branka Martinović-Vuković.

Pozdravljajući okupljene, potonja je predstavila autora, ali i samo djelo, rekavši kako monografija predstavlja veliki doprinos istraživanju dijela koji se odnosi na Pelješac, peljeških obitelji i pomorstva općenito. Knjiga je predstavljena u Rijeci i u Splitu, a ovo joj je prvo predstavljanje u Dubrovniku. Napomenula je kako je za obimna istraživanja i objavu ove monografije Lupis, inače voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, nagrađen je Godišnjom nagradom Grada Rijeke za 2022. godinu.

Crnković je naglasio kako je autor pisao o dalekom mu rođaku koji je dao idejno rješenje za izradu torpeda. Izjavio je kako je treći put u Dubrovniku kao sudionik predstavljanja jedne knjige, ali ova je nadrasla sve prethodne jer ima svjetsko značenje. Podcrtao je kako Rijeka i Dubrovnik imaju stogodišnje veze, a i kako je autor prikupio masu dokumenata. Prema njegovom mišljenju, knjiga daje sliku i riječkog društva, a izvanredan je to prinos riječkoj povijesti i hrvatskoj kulturnoj povijesti. 

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Ivan Ferdinandov Lupis je po podrijetlu iz Dubrovnika i Pelješca, ali je Riječanin, rođen je u Rijeci. Nastali su prijepori oko pisanja njegova imena, a autor je dokazao kako su Lupisov otac i majka iz Dubrovnika. Viniciju smo strašno zahvalni zbog ove knjige. Kad je prvi put javio da ima tekst, bili smo oduševljeni da se problem, koji kod nas u Rijeci nije usamljen, može riješiti. Pojavio se autor koji je pokazao nadarenost, rekao je Crnković te posebno zahvalivši autoru naznačio kako Rijeka ima dva velikana – Ivana pl. Zajca i Ivana Ferdinandova Lupisa. Također, nije krio oduševljenje što je knjiga dobila Godišnju nagradu Grada Rijeke te je autoru još jednom čestitao.

Radić je izjavila kako je knjiga monografsko djelo obitelji Lupis koja je nakon turskih osvajanja izbjegla iz Bosne u 15. stoljeća i naselila se na Pelješcu. 

image

Goran Crnković

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Autor oslikava povijest obitelji Lupis. Jedan ogranak obitelji preselio je u Rijeku gdje je ostavio neizbrisiv trag. Knjigom autor filigranski tka priču o obitelji Lupis. Tekst je u knjizi podijeljen u 12 poglavlja, a već u prvom poglavlju autor ističe kako je knjiga odgovor na neutemeljena pisanja o porijeklu obitelji, koje je nastalo uslijed neujednačenog pisanja prezimena. Obitelj Lupis, u latiniziranoj formi prezimena Vukić i Vukičević pripada pelješkim pomorskim rodovima, iz kojih su potekli brojni kapetani, brodovlasnici, iseljenici, ali i političari i novinari. Autor je knjigu posvetio svim poginulim pomorcima - članovima obitelji Lupis. Dokazao je hrvatsko podrijetlo Ivana Ferdinandova Lupisa koje svojataju drugi narodi. Doktor Lupis ispravio je tu pogrešku, a približio je povijest obitelji Lupis znanstvenicima i široj publici. Za uspjeh Lupisove ideje bilo je presudno poznanstvo s britanskim brodarskom inženjerom Robertom Whiteheadom. Autor knjige promiče hrvatski udio u izumu torpeda i promiče torpedo kao hrvatsko-britanski izum. Autor piše jasno i razumljivo s brojnim asocijacijama, donosi brojne ilustracije izvornih dokumenata, djelo je napisano akribično i opremljeno potrebnom znanstvenom aparaturom. Vrlo dobro poznaje metodologiju rada s arhivskom građom. Monografija Vinicija B. Lupisa vrijedan je i trajan doprinos u proučavanju hrvatske pomorske povijesti, a autor nam je u nasljeđe ostavio knjigu o svom rodu, poručila je Radić. 

image

Danka Radić

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image

Vinicije B. Lupis
 

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Lupis je podsjetio kako je drugi recenzent monografije Zvonimir Freivogel, a zahvalio je svim sudionicima predstavljanja.

-  Knjiga je nastala iz zamolbe da počnem pisati o ovoj temi. Žalosno je da ja ovo pišem, ovo je trebao davno napisati pomorski  ili ratni muzej. Svjesno se preskakalo preko ove činjenice, a imali smo talijansku literaturu i autore. Moja je ideja bila riješiti sve nedoumice. Autor ideje o torpedu je Ivan Ferdinandov Lupis, a car Franjo Josip I. zbog toga mu je dodijelio plemstvo. Ova knjiga je pokazala još jednu veliku vezu Rijeke i Dubrovnika. Neugodno je raditi ovakve knjige, pokušao sam biti maksimalno objektivan, a tema je trebala biti davno obrađena od drugih znanstvenika, poručio je Lupis na kraju.

image

Goran Crnković, Danka Radić, Branka Martinović-Vuković i Vinicije B. Lupis

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
19. travanj 2024 12:48