StoryEditorOCM
KulturaGLAZBA NA 71.DLJI |

VELIKA OBLJETNICA ŽENSKE KLAPE FA LINĐO - Dvadeset godina s pjesmom, publikom i festivalima

Piše Sanja Dražić
13. kolovoza 2020. - 08:14
U glazbenom programu 71.Dubrovačkim ljetnih igara uvrštena je i jedna obljetnica. Odmah pohvalimo organizatora zato što je počeo voditi brigu o obilježavanju važnih i važnijih datuma - bez obzira koliko desetljeća netko slavi. Ovoga ljeta je to bila Ženska klapa FA linđo koja djeluje dvadeset godina. FA Linđo je dugogodišnji sudionik Igara i tu činjenicu možemo smatrati poveznicom. A da je organizator, recimo, prošle godine ostvario istu ideju – o čemu se govorilo na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja pretprograma na Kandeloru, ali je do ljeta dogovor očito zaboravljen -  onda bi Igre bile proslavile i 90 godina Umjetničke škole Luke Sorkočevića, odnosno, Glazbene škole. Mnogi bivši učenici su sudjelovali i sudjeluju u programu Igara baš kao i mnogi u njenom radu i organizaciji. Škola, kao starija sestra u kulturi ovoga Grada, svakako je festu trebala obilježiti barem jednim koncertom. Ali, lani je bila gužva, ove godine nije, pa su stavovi očito podložni promjenama.

A naše slavljenice su zajedničko iskustvo klapskog pjevanja započele kao plesačice FA Linđo, i to na svoju želju. Tada su mnoge od njih bile četrnaestogodišnjakinje a prvi put su, s pjesmom Tri divojke, nastupile 2000. godine – kada su i osnovane pod vodstvom Vedrana Ivankovića- i to na 35.-tom rođendanu FA Linđo. Od tada su sudjelovale na brojnim festivalima i mahom bile visoko plasirane. Održale su i niz koncerata a njihov žar za nastupom plamti dan danas velikim intenzitetom.

Program obljetničkog koncerta kroz koji nas je vodio Ivica Puljić bio je podijeljen u dva dijela: u prvom smo čuli pjesme čije su interpretacije dobile nagradu na Omiškim festivalima, a u drugom obrade pjesama s kojima su sudjelovale na ostalim festivalima. Na sredini večeri pridružio im se Orkestar FA Linđo pa su zajedno izveli dvije pjesme a sam Orkestar kratki vokalno- instrumentalni splet.

Osam članica od kojih su mnoge nakon srednjoškolskog obrazovanja nastavile studirati u Gradu kako ne bi prekinule kontinuitet djelovanja u klapi, pokazale su široki izvedbeni raspon. Svakako su nas iznenadili mikrofoni  koji ovakvom ansamblu u Kneževom dvoru nisu potrebi. Osim ako nije riječ o nekom snimanju? Klapa je pokazala zapanjujuće kristalnu jasnoću izgovora u odličnoj glasovnoj izbalansiranosti i ravnoteži. Potpuna predanost u interpretacije svake pjesme s programa, a bilo ih je dvadeset – za svaku godinu po jedna - brojnu publiku je prikovala u slušanju i opuštenom praćenju. Možda nam je ponekad nedostajalo iznijansiranog  piana, odnosno još tišeg od pokazanog tihog pjevanja, ali, svakako je riječ o kvalitetnoj i bogatoj umjetničkoj večeri. Noć je bila užasno teška, vruća i vlažna što nam je svima otežavalo disanje. Međutim, Ženska klapa FA Linđo je zvučala kao da su uvjeti idealni. Njihovo veselje pri pjevanju svake odabrane pjesme kao da ih je načas pretvorilo u djevojčice od prije dvadeset godina. A ako bismo izdvojili neki od naslova, onda bi to bila pjesma Malo mi za sriću triba. Ta se izvedba zbog svoje emotivne nabijenosti i iskrene zanesenosti stavila znatno iznad ostalih.
 
25. travanj 2024 05:38