StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK GA JE OČARAO

Večeras u Luži očekuje vas otvorenje retrospektivne izložbe Mislava Hollosa pod nazivom "Grad kao teatar"

Piše Dv
2. kolovoza 2022. - 11:51

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos sutra, 3. kolovoza s početkom u 21 sat u prostoru Luže otvorit će vrata svoje treće samostalne izložbe u Dubrovniku pod nazivom 'Grad kao teatar'. Ova retrospektivna izložba predstavlja izbor od 40-ak grafika, ponajviše bakropisa i crteža nastalih u razdoblju od njegovog prvog dolaska u Dubrovnik 1998. do 2008. godine. Naime, već na prvi pogled Hollosa je naš grad očarao svojom ljepotom i arhitektonskim skladom kojeg je potom krenuo prenositi na bakar i papir.

- Grad kao teatar! To mi je bila ideja, sinula u trenu kad sam ga ugledao: scenografija mu je arhitektura, a Stradun pozornica. Pratio sam mu bilo, od jutarnjih svitanja, čak još i ranije, kada još svanulo nije ali neka vrijedna čeljad eto gura kakva kolica, e da bi ostali, pa i ja, toga dana mogli jesti i piti. Trenutke koje sam tada tražio povoljno mjesto za kontemplacije i meditacije, i pokoji susret nadahnuti. Grad me pomalo uvlačio sve dublje u svoja njedra, a bakrene su pločice spremno primile na sebe moje impresije grada kao kazališta tu sam našao - zapisao je autor prisjećajući se dojmova svog prvog susreta s Dubrovnikom.

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos, inače rođeni Zagrepčanin, još za studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stručno se usavršavao u Sloveniji i Bugarskoj na Odsjeku za grafiku Akademije Likovnih umjetnosti u Velikom Trnovu prilikom gostovanja na pleneru 2001., a zatim na Odsjeku za grafiku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kod mentora Junoša Miklavca 2002. Publici se do sada predstavio zajedničkim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, zapaženim i nagrađivanim performansima ('Sprovod kulture' i 'La Primavera') i koncertima autorske glazbe.

Izložba 'Grad kao teatar' Mislava Hollosa ostaje otvorena do 1. rujna. Nakon otvorenja posjetitelji su pozvani na prigodan tratamenat.

26. travanj 2024 05:12