StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD

Valter Kožul otvorio izložbu "Pogled iz dubine": znanstvenik, slikar i zaljubljenik u ‘magiju mora‘ čija se umjetnost hrani intimnom povezanošću s plavetnilom

Piše Bruno Lucić
29. kolovoza 2022. - 20:56

Znanstvenik, slikar i aktualni predsjednik Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, Valter Kožul, otvorio je u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu "Pogled iz dubine". Okupljene je u ime domaćina pozdravila glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica, Andrea Oberan, a o karakteru izložbe govorila je njezina kustosica, povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

image

Marja Kovačević, Valter Kožul, Vedran Grabovac i Anamarija Bezek

Dubrovački vjesnik

- Novi ciklus slika Valtera Kožula nudi užitak vizualnoj percepciji, kako na kompozicijskoj, tako i na gestualnoj razini. Postignute slike su vedre, lagane kombinacije boja, pomno posložene u prostor s okom za ravnotežu i ritam. Njegov neposredan, gust i napet kolorizam stvara dinamične kontraste, a gesta mu je bogata i pokrenuta, organička i elastična, prenoseći vruće i strastvene osjećaje. Intenzivnom paletom autor uzdiže uzbudljivost oblika, promatranih do razine svojevrsnog izjednačavanja teme i ugođaja. Motivi njegova slikarstva postojani su, jasni i stabilni, a motiv koji s radošću preobražava na platno koliko je pred njim, toliko je i u njemu. Ne udaljujući se od zbilje potvrđuje dostatnost i možda nenadmašivost vlastitog okruženja, dok prirodne pojave; more, podvodni svijet i njegova bića valorizira kao neiscrpne izvore inspiracije. Izreku Julesa Verna: "More je sve. Ono pokriva sedam desetina Zemljine površine. Ono odiše čistoćom i zdravljem. Ono je beskrajna pustinja, gdje čovjek nije nikada usamljen, jer se osjeća da život ključa na svim stranama", sa svakim pravom mogu dovesti u vezu slikarstvom Valtera Kožula jer umjetnikova suživljenost s odabranim isječkom prirode kao njegovim osnovnim motivom ukazuje na postojanost umjetnikove zaljubljenosti u "magiju”" mora i neki skriveni unutrašnji život koji čini osnovicu od koje se njegova umjetnost hrani dok sam naziv izložbe sugerira najdublju intimnu povezanost s more koje je ishodište autorskih slikarskih interesa, zapisala je u popratnom tekstu Batinić Ivanković.

image
Dubrovački vjesnik

I autor je upoznao okupljene s nastankom radova.

image
Dubrovački vjesnik

- Većina radova je u lipnju prikazana na izložbi u Kotoru u sklopu međunarodne konferencije o biodiverzitetu Jadrana. Ta znanstvena konferencija imala je svoj kulturni dio gdje sam izlagao zajedno s nekim kolegama iz Crne Gore i bila je ideja da radove, koje imam na izložbi "Zadrži dah" i koja je do 1. rujna otvorena u Prirodoslovnom muzeju a gdje izlažem s kolegicama Majom Kovačević i Anamarijom Bezek, prikažem u Kotoru, ali kako je izložba produžena, odlučio sam krenuti dalje. Onaj tko je vidio izložbu u Prirodoslovnom i kad pogleda radove sada može vidjeti tu razliku koja je nastala između tih slika, one su rađene prije neke dvije godine, a ovo je rađeno početkom godine. Dakle, postoji razlika u koloritu, u količini motiva. Poruka izložbe je jednaka kao i prije: važnost tog odnosa prema prirodi, prema moru jer tu smo, živimo s tim morem... Kao znanstvenik imam tu olakotnu okolnosti kad radim ovakve teme, mogu možda malo više zagrebati ispod površine i na taj način neke stvari na ovakvim slikama bolje ili možda nas svoj način prikazati posjetitelju. To je recimo dobra strana moje struke, a ona koja ponekad može biti otegotna jest to da treba napraviti balans između tog umjetničkog i znanstvenog, znanstveno je precizno, zahtijeva od tebe realizam, a s druge strane, imate umjetnost gdje se ‘razmašeš‘, gdje mašta radi ‘100 na sat‘... E, kad u sebi zatomiš tog znanstvenika onda može nešto dobro izići i na ovim slikama, nadam se da vam se sviđa, kazao je Kožul te zahvalio Dubrovačkim knjižnicama, Maji Kovačević, Robertu Kralju, Marti Baće, Mišu Baričeviću, Josipu Škerlju te Andrei Batinić Ivanković.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna.

02. svibanj 2024 09:57