StoryEditorOCM
KulturaKLAVIRSKI DUO NA 71. DLJI

„Valcer, tango, samba i plesovi zodijaka“

Piše Sanja Dražić
18. srpnja 2020. - 09:31
Ako o nastupu klavirskog dua Ivančić/Cikojević na 71.Dubrovačkim ljetnim igrama razmišljamo kao o koncertu, onda možemo reći da se radi o programski zanimljivoj i osebujnoj večeri dobrih i jako dobrih interpretativnih dometa. Međutim, središnja skladba koja je trajala 63 minute, a najavljena kao „multimedijalni doživljaj“, potpuno je narušila ravnotežu iz više razloga. No, idemo redom!

Klavirski duo kojega čine Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević izveli su Poulencovu L'embarquement pour Cythére (Valse-musette, Élégie, Capriccio) i na kraju službenog dijela programa Milhaudovu suitu Scaramouche( Vif, Modéré, Brazileira). Možda je u prvoj skladbi ponekad nedostajalo veće dinamičke slojevitosti dvaju instrumenata, ali možemo govoriti o uigrano predstavljenom glazbenom tekstu. Popularna Scaramouche imala je očiti izvođački naboj u sva tri stavka, pa govorimo o pametnom redoslijedu.

Ali! Prva dubrovačka izvedba skladbe Horoskop, plesne suite za dva klavira i udaraljke Borisa Papandopula nastale 1935.godine u kojoj su osim dua još sudjelovali udaraljkaši Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar te plesači Viktoria Bubalo i Šimun Stankov, u ovakvoj je koncepciji potpuno pala „u drugi plan“. Zašto? Zato jer je Dalibor Cikojević prije svakoga stavka koji predstavlja određeni horoskopski znak, pročitao osnovne karakteristike tog istog znaka. Kako su Ivačić/Cikojević svaki stavak posvetili „nekom od značajnih Dubrovčana“ (rođenih u tom znaku), Dalibor Cikojević bi i o njemu rekao par rečenica.

Napomenimo da je i najrazgovjetnija dikcija u Kneževom dvoru - pogotovo bez mikrofona! - najčešće nejasna jer joj to akustika onemogućuje. Dakle, netko je donekle razumio što Cikojević govori, a netko nije, pogotovo oni što su koncert pratili s gornje galerije. Ponešto je rečeno i na engleskom jeziku, ali nedovoljno da bi strana publika mogla shvatiti o čemu je riječ. A da bi se izbjegli svi nesporazumi i produženo trajanje skladbe Horoskop na 63 minute, mogao se čitani tekst jednostavno napisati na papir pa „ubaciti“ u programsku knjižicu. Ili ga je trebalo potpuno izostaviti, jer osebujna Papandopulova glazba koja je u glazbenicima imala zanimljive interprete, sama po sebi je dovoljna! Ona je slikovita i originalna, prati emotivnu paletu i različita raspoloženja i ne treba je uvodno objašnjavati.  A kamoli Vodenjaku (posvećenom Đelu Jusiću)  na kraju dodati motiv iz „La musica di notte“!

Međutim, i odabir imena kojemu je posvećen pojedini stavak imao je neku čudnu logiku. Sigurno da je teško procijeniti prioritete ako je riječ o gradu koji nije tvoj. Pa za mnoge stavke nisu pronađene osobe već su Blizanci bili posvećeni publici, a Strijelac svim umjetnicima koji su sudjelovali na Dubrovačkih ljetnim igrama. Klavirski duo se organizatoru zahvalio na način da je Predigru posvetio svim intendantima, ravnateljima, tehničkom osoblju, pomoćnicima, hostesama ... u ovih 71. godinu Igara.

Od probranih imena listu čine Marin Držić, Ruđer Bošković, Ivo Dražinić, dr.Ivo Nikšić, Antun Masle, Ivo Vojnović, Ivan Mane Jarnović, Luka Sorkočević, Đelo Jusić i Boris Papandopulo. Dakle, ako izuzmemo hostese i upravu Festivala - niti jedna Dubrovkinja. Plesači su sudjelovali u četiri stavka, ali ne možemo reći da je koreografija pratila glazbu već prvenstveno fizičke karakteristike znaka. Mutimedijalnost je potkrijepljena projekcijama horoskopskih znakova na zidu.

„Plesom na koronu“ rekao je Dalibor Cikojević prije glazbenog dodatka. Pa je Klavirski duo izveo Dvorakov Slavenski ples op.72 br.2 u e-molu. Popularno djelo lijepo se pronosilo Kneževim dvorom i elegantno zaokružilo večer koja je imala odlične potencijale prigušene lošim osmišljavanjem (ali ne i lošom izvedbom) inače odlično odabrane središnje točke. A Papandopulov Horoskop je trebalo jedino odsvirati i svi bismo bili sretni i zadovoljni!
26. travanj 2024 07:40