StoryEditorOCM
KulturaU ČETVRTAK

Ususret jubilarnoj obljetnici: koncert i promocija albuma Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Piše r. r.
2. srpnja 2024. - 09:23

Dubrovački simfonijski orkestar sljedeće će godine obilježiti jubilarnih 100 godina svoga djelovanja. Ususret velikoj obiljetničkoj godini, objavljen je album „Dubrovački simfonijski orkestar – 100 godina“ u nakladi Croatia Recordsa i Prvog glasa čija će se promocija, ujedno i koncert, održati 4. srpnja u atriju Kneževa dvora od 21 sat. Nosač zvuka obuhvaća djela hrvatskih skladatelja Krsta Odaka, Borisa Papandopula i Pavla Dešpalja.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravna maestro Ivan Hut, a solist u Dešpaljevom Koncertu za violončelo i gudače je Branimir Pustički. Uz Dešpalja, koji je bio počasni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, na albumu su i Odakova Passacaglia u g-molu, op. 35 za gudački orkestar te Papandopulova Sinfonietta za gudače, op. 79.

„Odabir programa ovog nosača zvuka zahvala je umjetnicima koji su i sami niz godina djelovali uz Orkestar te mu posvetili svoja djela koja su oblikovala prepoznatljivi zvuk Orkestra, istovremeno slijedeći iskrenu posvećenost ansambla njegovanju hrvatske glazbene baštine.“ – navedeno je u knjižici albuma. „Sto godina postojanja jednog orkestra povod je za poseban osvrt i zahvalu svima koji su tijekom tih godina ugrađivali svoje znanje, vještinu i kreativnost u stvaranje hrvatske glazbene baštine kojom se ponosimo, koja nas predstavlja u zemlji i svijetu, koja je odredila živote generacijama glazbenika i slušatelja, na čemu smo zahvalni.“

02. srpanj 2024 09:23