StoryEditorOCM
KulturaPRVI FESTIVALSKI KONCERT|

UGLEDNA PIJANISTICA ZASVIRALA SUGRAĐANIMA ISPRED DVORA Dubravka Tomšič Srebotnjak otvorila novo izdanje ‘Dubrovnika u pozno ljeto’

Piše DV
28. kolovoza 2021. - 13:18
Nastupom ugledne pijanistice Dubravke Tomšič Srebotnjak otvoreno je novo izdanje Festivala 'Dubrovnik u pozno ljeto'  Dubrovački simfonijski orkestar

Nastupom pred Dvorom ugledna slovenska pijanistica dubrovačkih korijena Dubravka Tomšič Srebotnjak u petak je otvorila Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto s Dubrovačkim simfonijskim koncertom pod ravnanjem maestra Ivana Huta.

Na prvom festivalskom koncertu izvela je skladbe Ludwiga van Beethovena čiji se grandiozni opus provlači tijekom cijelog Festivala, a uključila je i skladbe brojnih drugih hrvatskih i inozemnih skladatelja.

image
Dso

Solistica Dubravka Tomšič Srebotnjak rođena je u Dubrovniku i već je kao petogodišnjakinja održala svoj prvi koncert u Saloči od zrcala. Otada, punih 76 godina održava bogatu umjetničku i koncertnu karijeru tijekom koje je održala više od 5000 koncerata diljem svijeta.

Sa sedamnaest godina diplomirala je na Juilliardu u New Yorku i potom debitirala s tamošnjim filharmonijskim orkestrom. Održava solistički koncert u poznatoj dvorani Carnegie Hall, koji uz sjajan komentar spominje Artur Rubinstein u svojim memoarima Mojih puno godina. Ovaj proslavljeni pijanist nazvao ju je savršenom i čudesnom pijanisticom.

image
DSO

Dubravka Tomšič, koja je kao mlada pijanistica osvojila brojne nagrade i pobijedila na brojnim međunarodnim natjecanjima, danas je članica žirija na najpoznatijim natjecanjima pijanista među kojima su Van Cliburn, Leeds, Busoni, Beethoven (Beč), Clara Haskil i Bach. Održava majstorske tečajeve diljem Europe i Sjedinjenih Država, te djeluje u svojstvu profesora emeritusa na Muzičkoj akademiji Ljubljanskog sveučilišta. Dobitnica je Nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama 1978. i 2005. godine.

Dubrovačka koncertna publika toplo je pozdravila ponovni glazbeni susret sa sugrađankom, Grande Dame of the Piano.

26. travanj 2024 14:27