StoryEditor
KulturaODLAZAK VELIKANA|

U Zagrebu preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić !

Piše dv
23. prosinca 2020. - 11:38
Pero Kvrgić na predstavljanju knjige Marin Drzic's 500th Birthday 1508 - 2008. u  Atriju palaće Sponza Marko Miscevic/CROPIX
U 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj, javlja Jutarnji list.
Rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim kazalištima, a često smo ga mogli vidjeti u filmovima i TV serijama. Procjenjuje se da je u karijeri imao preko 190 uloga, a glumio je čak i u poznim godinama tako je sa 'Stilskim vježbama' na kazališnoj pozornici proslavio 90. rođendan.
U karijeri je dobio brojne nagrade među kojima je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Od bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovan je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

Svojedobno je za Jutarnji list rekao da je u cijeloj karijeri dobio samo tri loše kritike.
- Nije to ništa, ali pamtim... - našalio se Kvrgić, piše Jutarnji list.

Inače, Pero Krgić često je gostovao u Dubrovniku, u Kazalištu Marina Držića, a posebice na Dubrovačkim ljetnikm igrama u čijim je predstava ostavio neizbrisiv trag. 
loading...

Izdvojeno

17. siječanj 2021 08:03