StoryEditorOCM
KulturaSUVREMENA UMJETNOST

U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba Denisa Kraškoviča "Čovjek životinja biljka", nastavlja se održavanje besplatnih likovnih radionica za najmlađe

Piše Dv
4. listopada 2021. - 15:40

Izložba suvremenog hrvatskog umjetnika, Denisa Kraškoviča “Čovjek životinja biljka” otvorena je 2. listopada u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Naziv izložbe tematski obuhvaća gotovo sve predstavljene radove, od onih najranijih iz ranih devedesetih godina prošlog stoljeća do recentnih, rađenih prošle godine, te upućuje na široku vizuru, na težnju za obuhvaćanjem cjeline, na umjetnikovo zanimanje za isprepletenost manifestacija života na planetu koji zajedno nastanjujemo. Denis Kraškovič, obrazovanjem akademski kipar, autor brojnih javnih skulptura od kojih su najpoznatije “Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, te “Morž“ i “Janje“ ispred Arene u Zagrebu, kroz privid jednostavnog izraza zahvaća kompleksne teme, a jednako se intenzivno i strastveno koristi i cijelim rasponom različitih medija umjetničkog izražavanja – osim skulptura i skulpturalnih grupa na izložbi su predstavljene slike, crteži i videoradovi.

image
Ugd

Kraškovičev su amblematski motiv, zaštitni znak njegova skulptorskog stvaralaštva životinje, u čijim prikazima vrlo rijetko odstupa od mimetičkog principa – umjetnik inzistira na prepoznatljivosti uz dodatak intenzivne, uvijek čiste boje.

Osim umjetnikove kontinuirane fasciniranosti životinjama i okolišem, jedna od važnijih odrednica njegova stvaralaštva je autoreferencijalnost, osobito vidljiva u slikarskom opusu u kojem dominiraju jake, čiste boje, plošnost kompozicije i estetika stripa. Crtački opus Denisa Kraškovića ima u sebi nešto i od dnevničkih zapisa i meditativnog štiva, mnogolik je i različit u nabojima, tehnici i maniri, a jedino što se provlači kao zajedničko, strastveno je i kontinuirano slavljenje života. Denis Kraškovič u svom radu, više od svih drugih umjetnika koji su na hrvatskoj likovnoj sceni stasali sredinom devedesetih godina, kroz jednostavan izraz spaja najrazličitija područja - na specifičan način uključuje religijsku i duhovnu komponentu, igra se referencijama na stripove, SF filmove, glazbu, ponire duboko u identitetska pitanja i istodobno problematizira goruće teme poput brige o okolišu i izumiranja biljnih i životinjskih vrsta.

Kustosica izložbe je Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, a izložba ostaje otvorena do 28. studenog 2021. godine.

image
Denis Kraškovič Čovjek životinje biljke
Ugd

Realizaciju ove izložbe omogućili su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

BIOGRAFIJA

Denis Kraškovič rođen je 1972. godine u Zagrebu, gdje je i maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirao je 1994. godine na Kiparskom odsjeku Akademije likovne umjetnost u Zagrebu, u klasi profesora Stanka Jančića. Magistarski studij kiparstva na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani završio je 2011. godine pod mentorstvom profesora Jože Baršija. Pedagoško djelovanje započinje u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu gdje je predavao na Kiparskom odjelu od 1996. do 2007. godine. Od 2007. do 2017. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Osijeku (docent i od 2013. izvanredni profesor). Na Odsjeku za kiparstvo Akademije za glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu bio je gost profesor 2015. i 2016. godine.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je šesnaest javnih skulptura (“Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, “Morž“ i “Janje“ ispred Arene u Zagrebu, dvije monumentalne skulpture „Neandertalac“ u Krapini, “Sredozemna medvjedica s mladunčetom“ u Šibeniku…) Živi i radi kao slobodni umjetnik u Zagrebu.

Nastavlja se edukativni program Umjetničke galerije Dubrovnik, a donosimo onaj za mjesec listopad.

- Nadamo se da će maleni kreativci pronaći nešto za sebe i da će nam se pridružiti na besplatnim likovnim radionicama upoznavajući bogati likovni sadržaj Umjetničke galerije Dubrovnik kroz kreativni rad, igru, zabavu i druženje. Voditeljica radionica je kustos pedagog Ivona Šimunović.

Likovne radionice „Pulitikine subote“

Drugi ciklus kreativnih likovnih radionica pod nazivom „Pulitikine subote“ održavat će se u Atelijeru Pulitika u Tvrđavi sv. Ivana, a donose nam pregršt zanimljivosti kroz rad u različitim likovnim tehnikama, upoznavajući se sa slikarstvom i životom našeg dubrovačkog slikara Đura Pulitike u njegovom atelijeru u kojem je i on sam stvarao. Kako je sljedeća godina obljetnička godina u kojoj obilježavamo stogodišnjicu rođenja Đura Pulitike, po završetku svih ciklusa likovnih radionica „Pulitikinih subota“ priredit ćemo izložbu radova „Od subote do subote“, svih polaznika radionica u Galeriji Dulčić Pulitika Masle. Ovo je nešto čemu se jako veselimo!

Radionice će se održavati subotom od 10 do 11 sati u  sljedećim terminima:

  •  
  •  
  •  

Radionice su osmišljene da ista grupa polaznika sudjeluje u sva tri termina.

Ukupan broj polaznika je 12, a prijaviti se možete na email: ivona.simunovic@momad.hr

Likovne radionice „Čovjek životinja biljka“

Kreativne likovne radionice pod nazivom „Čovjek životinja biljka“ održavat će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Put Frana Supila 23. Kroz ove radionice upoznavat ćemo se s bogatim opusom novootvorene izložbe Denisa Kraškovića kroz modeliranje, crtanje, slikanje, i naravno puno, puno zabave. Vrlo zanimljiva izložba svim posjetiteljima, a pogotovo onima najmlađima koji kroz ove radionice mogu iskazati svu svoju maštovitost i kreativnost koristeći se, kao primjerom, svim oblicima i bojama umjetnika Denisa Kraškovića. Jedva čekamo!

Radionice će se održavati utorkom od 17 do 18 sati u sljedećim terminima:

 

  •  
  •  
  •  

Radionice su osmišljene da ista grupa polaznika sudjeluje u sva tri termina.

Ukupan broj polaznika je 12, a prijaviti se možete na email:  ivona.simunovic@momad.hr

Za sva stručna vodstva za grupe (razrede) kroz novootvorenu izložbu Denisa Kraškovića „Čovjek životinja biljka“, a koje će voditi kustosica izložbenog projekta, muzejska savjetnica Rozana Vojvoda, potrebno se prijaviti za dogovor termina na email:

ivona.simunovic@momad.hr

26. travanj 2024 20:26