StoryEditorOCM
Kultura‘reducirani prikaz‘

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena instalacija "Jaslice u Galeriji", možete je pogledati...

Piše DV
3. prosinca 2023. - 20:43

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena je umjetnička instalacija "Jaslice u Galeriji", zajednički projekt Umjetničke galerije Dubrovnik i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, organiziran u sklopu programa ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala.

image

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena umjetnička instalacija Jaslice u Galeriji

Ugd/Ugd

Autorice su akademske slikarice Ivona Šimunović, kustos pedagog Umjetničke galerije Dubrovnik, i Dubravka Tullio, viši kustos pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Instalacija je postavljena u vanjskom atriju Umjetničke galerije Dubrovnik i moći će se razgledati do 6. siječnja 2024.

image

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena umjetnička instalacija Jaslice u Galeriji

Ugd/Ugd

Na otvorenju su govorili pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Julijana Antić Brautović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Ana Čučević te autorice instalacije, umjetnice Ivona Šimunović i Dubravka Tullio.

Šimunović naglašava kako „reducirani prikaz koji stavlja u prvi plan tri glavna lika, Mariju, Josipa i Isusa ostavlja prostor za daljnje, osobno kreiranje doživljaja i pozadine kroz igru svjetlosti, koju omogućuju prozirna, transparentna tijela Svete obitelji. Upravo ta prozirnost i transparentnost ukazuju namjeru, autorica skulptura, na ono otvoreno, jasno i vidljivo, na konačno ali i nedovršeno u oblikovanju ovako zahtjevne teme u javnom prostoru. Scena prožeta raznobojnom svjetlošću tjera nas da zastanemo, da osjetimo zahvalnost i budnost, dok se život odvija oko nas. Sva tri lika Svete obitelji sastoje se od tri nepravilna blago zakrivljena oblika, različitih nijansi tri iste boje, čineći potpune skulpture pronađene u en face pogledu. Skulpture, dozvolivši volumenu i prostoru da se međusobno dodiruju, stvaraju novi međuprostor koji čitavu kompoziciju čini dinamičnijom“.

image

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena umjetnička instalacija Jaslice u Galeriji

Ugd/Ugd

Također, Šimunović naglašava i kako „ambijent u kojem je prikaz smješten, atrij Umjetničke galerije Dubrovnik, na jedan svojstven način scenografski oživljava poluzatvoreni prostor špilje u kojoj se i prvotno sve odigrava, i tako doprinosi autentičnosti same scene i onoga što je tradicionalno bitno u koncepciji jaslica, a opet oslobođeno okova tradicije i tradicionalnog poimanja izrade skulptura jaslica. Redefinirajući scenu došašća u jednu transcendentalnu pojavu, promatraču se nudi mogućnost prelaska granice iznad materijalnog svijeta, svijeta današnjice u kojem se nerijetko gubi božićni duh skromnosti i mira. Ovogodišnje jaslice u Galeriji nude jedno novo iskustvo jednostavnosti i transparentnosti Božića, jednu novu lakoću vjerovanja u bolje sutra". 

23. travanj 2024 22:32