StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

U teatru održana večer posvećena Miri Muhoberac, njezina sestra Vesna priznala: ‘Nedostaju mi razgovori s Mićom o kazalištu, meni je ova godina bila prazan prostor, živjela je veseo, vedar i lijep život!

Piše Bruno Lucić
30. rujna 2022. - 23:29

Povodom prve obljetnice smrti književne i kazališne kritičarke te dramaturginje Mire Muhoberac koja je preminula 30. rujna 2021. održano je novo izdanje Razgovora o kazalištu, a gošća Staši Aras bila je Vesna Muhoberac koja je govorila o svojoj sestri. Podsjetila je Muhoberac kako je njezina sestra od 2002. do 2004. bila ravnateljica Kazališta Marina Držića.

image

Vesna Muhoberac

Tonći Plazibat/Cropix

- Mićo se vraća u Kazalište, mislim da bi bila sretna s nama ovdje. Ideja je bila da napravimo izložbu, a s tim se složio Paolo (Tišljarić nap. a.) koji je bio susretljiv, kao i svi u teatru. Izložba je zaista lijepo sjela u atrij Kazališta pa se mogu pokazati predstave koje je Mići radila, moguće je vidjeti te različite redateljske kodove. Bila je zanimljiva, bila je čovjek koji je uvijek stavljao drugog ispred sebe kako bi i drugi mogli pokazati svoje talente, željela je da ljudi dođu i gledaju predstave, da sve bude pozitivno. Nama je mama bila ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara i mi smo prije gledale predstave nego što smo ih čitali, glumci i redatelji su neprestano bili kod nas, ušli smo u svijet kazališta kao djeca, odrasli smo na tome, odrasli smo u kazalištu, a s druge strane, bilo je tu more, sport, plivanje, kupanje... Svi ti segmenti odredili su Miću u njezinom životu, koliko je toga samo napravila u svom životu: pisala je kazališne kritike za razne časopise, novine, izdavala je kazališne knjige, kazala je Muhoberac te se osvrnula na značenje Dubrovnika u djelovanju njezine sestre:

image

Staša Aras i Vesna Muhoberac

Tonći Plazibat/Cropix

- Grad je uvijek bio ishodište svega, Grad je uvijek bio inspiracija u svakom mogućem smislu, u svemu što je radila. Njezini studenti kažu da su imali sreću jer da nisu imali Miću kao profesoricu ne bi ništa znali o Gradu, kulturi, kazalištu u Gradu, bila bi ta rupa, možda nikad ne bi došli u Grad, u prelijepi Grad. Zaista, studenti kad su došli, poljubili bi Stradun jer su došli u kulturološko središte svijeta, svi su korespondirali s Gradom, ‘donijeli‘ bi Grad u Zagreb. Da nije bile Miće, jedan dio Zagreba ne bi na tako izvrstan način upoznao Dubrovnik i sve što se u Dubrovniku događa, u kulturi i književnosti. Svakom novom predstavom probijala je neku konvenciju, uvijek je htjela nešto novo, nedostaju mi razgovori s njom o kazalištu, o nečem novome, kreativnom, posebnom... Meni je ova godina bila prazan prostor, priznala je Muhoberac te najavila planove za osnivanje istraživačkog centra posvećen sestri jer je istaknula kako ima puno knjiga, dokumenata, bilješki i raznih materijala koji bi drugima mogli poslužiti za istraživanje.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Podsjetila je kako je u Dubrovniku u srpnju održan Festival M&M odnosno Mićini dani, a početkom prosinca održat će se u Zagrebu. Rado dijeli materijale o sestri s drugima te je navela kako su svi njezine planove objeručke prihvatili.

- Veseo, vedar, lijep život živjela je Mićo i ja s Mićom, zaključila je Muhoberac.

Na kraju je u foajeu KMD-a otvorena multimedijalna izložba "Homo theatralis: Mira Mićo Muhoberac i Kazalište Marina Držića", a na Velikoj sceni teatra izvedena je monodrama Matka Sršena "Sinjorina Estera" u režiji Lee Anastazije Fleger i izvedbi Glorije Šoletić.

30. travanj 2024 15:54