StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

U SRIJEDU U SALOČI OD ZRCALA Predstavljanje monografije slikara Stipe Nobila

Piše PSD.
25. studenog 2019. - 15:41
U organizaciji Dubrovačkih knjižnica održat će se predstavljanje monografije slikara Stipe Nobila, u srijedu 27. studenoga 2019., s početkom u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz Nobila, knjigu će predstaviti akademik Luko Paljetak, autor monografije i dr. sc. Ante Žužul, predstavnik izdavača Školske knjige.

Radi se o novoj likovnoj monografiji pod naslovom ‘’Stipe Nobilo’’, u izdanju Školske knjige, koja s više od 300 fotografija umjetnikovih djela obuhvaća pregled autorova rada od 1967. do danas. O slikaru Stipi Nobilu pišu dva umjetnika i akademika – Luko Paljetak i Tonko Maroević, a ono što ih povezuje jest teza da je Nobilovo slikarstvo – slikarstvo sedmoga dana. Stipe Nobilo i danas, više od 40 godina nakon svoje prve izložbe i 73 godine nakon rođenja, svakom novom slikom kao da potvrđuje stajalište: Pictor deus in terris est (Slikar je Bog na zemlji).

Uz predavanje, u prizemlju Narodne knjižnice Grad bit će postavljena i Nobilova izložba.

Stipe Nobilo rođen je 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi profesora Ante Kaštelančića. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. godine u klasi prof. Šime Perića. Nakon Akademije vraća se u rodnu Lumbardu gdje u prekrasnom Kaštelu i danas stvara nadahnuta umjetnička djela.
25. travanj 2024 03:15