StoryEditorOCM
KulturaU SKLOPU FESTE

U Slobodi prikazan film o ljubavi, o svetoj Majci Tereziji, a u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena izložba o Metkovcu koji je svojim dobrim djelima dodatno zbližio Hrvatsku i Indiju

Piše Bruno Lucić
4. veljače 2022. - 21:26
Slijeva: Julijana Antić Brautović, Tonko Smokvina, Jelka Tepšić, Ashot Hovakimian, Zvonimir Atletić, Raj Kumar Srivastava, Lakshmi Srivastava i Marija RadonićMiho Skvrce/UGD

U sklopu 1050. Feste sv. Vlaha, ali i povodom obilježavanja 75. godišnjice neovisnosti Indije i 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Indije u kinu Sloboda prikazan je dokumentarno-igrani film o svetoj Majci Tereziji pod nazivom "Moje putovanje od Skoplja, preko Zagreba do..." autorice Mirjane Novak Perjanec uz direktora fotografije Ivana Cvirna. Film priča priču o Majci Tereziji, a prikazani su sugovornici koji iznose svoja sjećanja na susrete sa sveticom. Naime, pored Rijeke i Zagreba, i Dubrovnik se pridružio obilježavanju dvaju velikih obljetnica.

image
Miho Skvrce/UGD

Okupljene je prije projekcije pozdravila dogradonačelnica Jelka Tepšić koja je podsjetila na povijesne veze između Dubrovnika i Indije. Producent filma Miljenko Marinac kazao je kako je se radi o filmu o ljubavi jer Majka Tereza nije voljela riječ 'tolerancija' zato što ta riječ podrazumijeva trpljenje, ona je bila zagovornica ljubavi. Također, otkrio je kako je film nastao zahvaljujući građanima Sjeverne Makedonije, Kosova i Hrvatske, a sve počinje u Skoplju, gradu u kojem je svetica rođena i odrasla.

Veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, Nj. E. Raj Kumar Srivastava ukazao je još jednom na važne obljetnice koje se obilježavaju. Također, podsjetio je i na premijeru filma o povijesnim vezama Dubrovnika i Goe autora Dragana Nikolića i snimatelja Maroja Žanetića prikazanog prvoga dana veljače. Istaknuo je kako treba slaviti zajedničku povijest kako bi se osigurala sigurna budućnost, a naglasio je važnost jačanja međusobnih veza i zbližavanje indijskog i hrvatskog naroda. Govorio je i o liku i djelu svete Majke Terezije, ali i oca Ante Gabrića jer su oboje djelovali i pomagali bolesnicima, potrebitima i siromašnima u Indiji. Čineći dobro, poslužili su kao primjer mnogima. Veleposlanik je iskazao zadovoljstvo što je u Dubrovniku, a zahvalio je i dubrovačkoj gradskoj upravi na izvanrednoj suradnji oko realizacije projekta.

image
Miho Skvrce/UGD

Nakon projekcije filma u 'Slobode', u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba fotografija "Tamo gdje palme cvatu" autora Zvonimira Atletića. Postav prikazuje život i djelo  oca Ante Gabrića u Indiji. Gabrić je 1915. rođen u Metkoviću, točno 50 godina proveo je u Bengalu u Indiji, gdje je preminuo 20. listopada 1988. Pomagao je stanovnicima Sundarbana u Bengalu na sve moguće načine, nadahnjujući ljude svojim jednostavnim životom. Izložbom se želi odati počast nekome tko je svojim uzornim životom pola stoljeća povezivao Indiju i Hrvatsku. Pored svakodnevnih prizora iz Gabrićeva života u Indiji, na izložbi se mogu vidjeti fotografije na kojima je uz oca Gabrića i sveta Majka Tereza.

Inače, događanje organizira Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva uz potporu Grada Dubrovnika, Umjetničke galerije Dubrovnik, Hrvatskog fotografskog centra i Ministarstva kulture i medija, a izložba se može pogledati do 4. ožujka.

26. travanj 2024 14:37