StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI DAVORA MOJAŠA

U Lazaretima je u četvrtak navečer bilo "Uglavnom vedro": nova predstava Studentskog teatra Lero je istovremeno dijagnoza, prognoza i terapija

Piše B.L.
24. studenog 2022. - 21:30

Članovi Studentskog teatra Lero premijerno su u Lazaretima izveli predstavu "Uglavnom vedro”" u režiji Davora Mojaša. Riječ je o trećoj ovogodišnjoj premijeri izvedenoj na Lerovoj sceni.  

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Predstavom "Uglavnom vedro" Lero nastavlja, dosluhno svojoj prepoznatljivoj scenskoj poetici i Mojaševom redateljskom rukopisu, iznova otvarati i prepoznavati aktualne odraze bremenite svakodnevice tamnih tonova i upozoravajućih vjetrova koji boje ovu, i ne samo dubrovačku, jesen. Sljedovi scenskih slika i prizora, audio i video inserata te fragmenata i dramskih tragova Becketta, Witkiewicza, Ionesca, Kosora i Mojaša, usložavaju atmosferu izvedbe koja bi se, s ironijskim predznakom, mogla prepoznati i kao "Uglavnom vedro". Dijagnoza, prognoza i terapija istovremeno. Poetski Lerov snovopis još ne upisan u sanjarnicu Grada koji ga je iznjedrio. U razbrajalici kojoj je teatar zagovor, smisao, razlog avanturi, uzdah i izgovor za novi poetski plov iz sna probuđenih i u san utonulih. Ako ih ima, stoji u popratnom tekstu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Redatelj je Davor Mojaš, scenograf Mato Brnjić, kostimografkinja Dubravka Lošić, autor glazbe Petar Obradović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, suradnica za hrvatski znakovni jezik Maja Belin, autorica videa Rela Petric, produkcija Ksenija Medović, grafički dizajn Nora Mojaš. U komadu igraju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Rela Petric i Dubravka Mrvelj.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Neki elementi predstave: Stanisław Witkiewicz "Žohari", Samuel Beckett "Doći – Proći", Davor Mojaš "Ispraćaj" (fragment), Eugène Ionesco "Djevojka za udaju" (fragment), Josip Kosor "U Café du Dôme" i "Rotonda" (fragmenti), audio insert iz Lerove izvedbe "Žohara" S. Witkiewicza premijerno izvedene 30. studenog 1988. u Kazalištu Marina Držića.

Glasovi: Doris Šarić Kukuljica, Andrija Tunjić, Maro Martinović, Igor Hajdarhodžić. Rekviziti iz Lerovih godina i predstava koji se koriste u predstavi: "Pomrčina", "Vjerenice", "Skarestija od bumbaka", "Kaplje", "Jugo", "Perivoj od gospođa" i neki još artefakti preostali i neizgubljeni.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Predstava je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika.

29. rujan 2023 23:57