StoryEditorOCM
KulturaDSO I LAUS AKADEMIJA |

U KNEŽEVOM DVORU DODIJELJENA NAGRADA IVO DRAŽINIĆ Pijanist Ivan Vihor, ovogodišnji dobitnik nagrade

Piše Sanja Dražić
7. listopada 2020. - 14:51
U organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i LAUS Akademije, u Kneževom je dvoru uručena Nagrada Ivo Dražinić. Ivo Dražinić jedan je od utemeljitelja LAUS Akademije koja postoji već sedamnaest godina. Znamo da je gospar Dražinić u svom dugogodišnjem radu posebnu pažnju pridavao afirmaciji mladih umjetnika, pa ova nagrada s pravom nosi njegovo ime.

image
DSO


Po odluci Odbora Nagrade (Viktor Tretiyakov, Goran Končar, Ida Gamulin, David Grigorian, Leonid Sorokow, Bruno Vlahek, Sanda Vojković i Brigita Masle Dražinić kao počasna predsjednica), ovogodišnji je dobitnik hrvatski pijanist Ivan Vihor. Nagrada se sastoji od plakete, novčane nagrade te koncerta u Dubrovniku. Dosadašnji dobitnici su austrijska violinistica Anne Marie Wehrmayer, dubrovačka violinistica Đana Kahriman i francusko-austrijska violinistica Veronica Scotti. Nagradu je na kraju večeri uručila gospođa Ana Hilje, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika. O Ivu Dražiniću govorili su gospar Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, i gospar Slobodan Begić, sadašnji ravnatelj UŠ Luke Sorkočevića i dugogodišnji član DSO-a u kojem je Dražinić bio šef dirigent dugi niz godina.

Ivan Vihor ima 23 godine. Dobitnik je brojnih priznanja i kao učenik i kao student. Usavršavao se kod mnogih pijanista i glazbenih pedagoga, te je održao niz nastupa. Od proljeća 2019. godine, Ivan Vihor je zaposlen kao profesor klavira na Konzervatoriju Gaetano Donizetti u Bergamu. Dakle, u ustanovi u kojoj je i diplomirao i magistrirao u klasi prof. Marca Giovanettija.

Njegov nastup u Kneževom dvoru u kojem se okupio pristojan broj publike, izveden je bez pauze mada je zahtjevnost odabranog repertoara mogla imati i predah. Čuli smo Bach/Lisztove Varijacije na motiv „Weinen, Klagen...“, Papandopulovu Contradanzu, Lisztovu obradu Beethovenove Simfonije u C-duru te Lisztov Veliki koncertni solo. Rekli bismo: veliki zalogaj u svakom pogledu! Neupitna je Vihorova briljantna tehnika kojoj niti jedan Lisztov zadatak nije predstavljao ni poteškoću ni prepreku.

image
Ana Dražinić, Ivan Vihor, Brigita Masle Dražinić, Ana Hilje, Slobodan Begić i Damir Milat
DSO


Doduše, ponekad nam je falilo suptilnijeg piana, a recimo kako je Knežev dvor na trenutke jedva podnosio Vihorovu silovitost zvuka. Vjerujemo da će Nagrada Ivo Dražinić mladom umjetniku biti i poticaj i obaveza. Posebno pohvalimo programsku knjižicu - luksuzno i pregledno opremljenu s brojnim informacijama na hrvatskom i engleskom jeziku. I da na kraju citiramo tu istu programsku knjižicu koja govori da se nagrada uručuje „sa željom da se mladi umjetnici, dobitnici nagrade s posebnim veseljem vraćaju u Dubrovnik i kad postanu svjetska imena te na taj način ostanu povezani s bogatom dubrovačkom glazbenom baštinom“.
25. travanj 2024 09:17