StoryEditorOCM
KulturaZaživjela čarobna bajka

U Kazalištu Marina Držića premijerno izveden "Orašar", glumcima na Velikoj sceni pridružili se vrijedni učenici Baletnog odjela Umjetničke škole

Piše Dv
19. studenog 2021. - 20:41

U Kazalištu Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Orašar" u verziji Lade Kaštelan prema Ernstu Theodoru Amadeusu Hoffmannu a u režiji Paola Tišljarića.

 “Orašar i mišji kralj“ umjetnička je bajka koju je 1816. napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije. Naša se predstava u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra s originalnim Hoffmannovim zapletom. Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca. Kao što na kraju predstave kaže Marie: „Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni, koji za to imaju oči. Vi ste ih vidjeli, djeco, zar ne?“ - stoji u popratnom tekstu. 

Autorski tim čine: Paolo Tišljarić (režija, scenografija, oblikovanje svjetla i izbor glumačkih kostima), Remus DimacheGousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Elena KulaginaDoris Pavleković, Tea PrkačinMirna Sporiš i Alida Vuković (koreografija), Renata Sekulović (kostimografkinja za baletne kostime), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica, troglasna obrada pjesme „God Rest Ye Merry Gentlemen”), Žarko Dragojević (autor video projekcija, glazbe za trailer i zvučnih efekata), Mirjana Zagorec i Tea Bašić Erceg (autorski kostimi iz fundusa KMD-a), Anamarija Obradović (suradnica scenografa, slikar – izvođač), Pero Mihaljević (pomoćni slikar – izvođač), Mirna Sporiš (izrada krune za Šećer vilu), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (producent video trailera), Ivana Ljepotica (inspicijentica).

U predstavi igraju: Ivana Gulin (Marie, Klara Stahlbaum), Glorija Šoletić (Christian Elias Drosselmeier – Drossi, dvorski urar i čarobnjak), Jasna Jukić (Kraljica), Hrvoje Sebastijan (Kralj), Angela Bulum (Pirlipat, njihova kći), Nika Lasić (Miškarica, Mišja Kraljica), Zdeslav Čotić (Miškralj, Mišji kralj, njezin sin), Mirej Stanić (Dvorski astronom, Anđeo), Branimir Vidić (Cristoph Zacharias Drosselmeier, lutkar), Bojan Beribaka (Njegov sin, kasnije Orašar), Marija Šegvić i Angela Bulum (Dvorjani, dadilje, kuharice, glasnogovornici Slatkiš-grada), Klara JerinićMia PasqualicchioMira Papović i Sara Šarić („Šećer vila” i duet „Klara i Orašar”), Mihael Tošić (duet „Klara i Orašar”), Mia Gečević, Klara Jerinić, Mia Pasqualicchio, Mira Papović i Paula Stanković („Pahuljice”), a i ostale plesne točke izvode učenici Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

18. travanj 2024 15:24