StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA SLIKA

U galeriji Sebastian otvorilo se Nebo ljubavi Ivane Jovanović-Trostmann

Piše PSD.
16. travnja 2019. - 23:52
Zaista velik broj posjetitelja okupio se na otvaranju izložbe slika „Nebo ljubavi“ dubrovačke slikarice i akademske pedagoginje Ivane Jovanović-Trostmann u galeriji Sebastian. Uvodnim se riječima kao domaćin obratila Andreja Dujić koja je podsjetila kako je korizma vrijeme odricanja, posta i duhovnog čišćenja. Potom se okupljenima obratio pater Vinko Maslać koji je u poratnom tekstu zabilježio:

- Okrutna li bijaše zemlja prema Nebu ljubavi! Ovi prizori te ljubavi od Ivane naslikani i nas pozivaju – privlače - nebeskoj punini ljubavi koja se u Njegovu krvavu oku zrcali. Samo jedna kaplja krvi s Isusova lica skuplja sve ljude, bilje i planine, mora i doline i u padu nebo na oltaru ostvaruje i u galeriji Sebastian uprizoruje. Ne, ovo nije kraj, mi ovo nebo i novu zemlju od Ivane uprizorenu očekujemo, zapisao je pater Maslać.

Don Marin Lučić je kazao kako promatrači, gledajući Ivanine slike, u svim djelima mogu naći prizore Isusove muke. U prvi plan svog govora stavio je izdaju, križ i ljubav. Povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković kazala je kako je autorica pokazala poštenje, iskrenost i ljubav kao tri temeljne kreposti.

- Izraz Ivane Jovanović–Trostmann pokazuje shvaćanje krhkosti ovozemaljskog života. Izrazito duhovno, samosvojno i individualno formirano slikarstvo proizašlo iz mentalnih impulsa zapitano pred misterijima života, moderno je i suvremeno. Ne zato jer to želi biti, već naprosto jest: moderno u originalnosti i suvremeno u autentičnosti. (…) Ivana Jovanović-Trostmann ponovno se predstavila kao vrsna umjetnica suvremeno adekvatna slikarstva, figurativna u osnovnoj naravi i apstrahirana, distingvirana u izražajnoj nakani. Istovremeno, promatračevo oko plivo po mnogim finim tonalitetnim sagovima, ponegdje oporim, strogo crtačkim dionicama i natapa se u flori slućenog i produhovljenog senzibiliteta. Jovanović–Trostmann umjetnica je koja kroz svoje slika komunicira s onim božanskim te koristi svoj specifičan likovni jezik koji svojim suzvučjem komunicira sa strunama duše i oplemenjuje čovjeka. Izložba „Nebo ljubavi“ u cjelini bi se mogla opisati značajnim Schumannovim citatom. „Slati svjetlo u dubinu ljudskog srca – umjetnikov je poziv.“, napisala je Batinić Ivanković.

Također, Maja Žugaj – Borić dala je svoju podršku autorici rekavši kako je poznavala s molitvenih susreta karizmatske zajednice Effatha čije su članice kao i dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos na gitari glazbeno uveličali svečanost otvaranja.Autorica se na kraju posjetiteljima zahvalila na bogatstvu zajedništva i Spasitelju na pruženoj ljubavi. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja. bLu    
16. travanj 2024 13:58