StoryEditorOCM
KulturaATELIJER PULITIKA

U četvrtak se otvara dokumentarna izložba "Nije on kriv, on je slikar!" povodom 100. obljetnice od rođenja slikara Đura Pulitike

Piše Dv
5. prosinca 2022. - 12:33

Dokumentarna izložba "Nije on kriv, on je slikar!" povodom obilježavanja 100. obljetnice od rođenja slikara Đura Pulitike bit će otvorena u Atelijeru Pulitika u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati.

image
Umjetnička galerija Dubrovnik

Ova je izložba uvertira u veliku, retrospektivnu izložbu Đura Pulitike koja se u povodu stote obljetnice njegova rođenja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvara 15. prosinca. Kustosica izložbe "Nije on kriv, on je slikar!" je muzejska dokumentaristica Umjetničke galerije Dubrovnik, Marijeta Radić, a na izložbi će po prvi put biti prikazan izbor iz bogate i vrijedno sakupljane dokumentarne građe o životu i radu slikara Đura Pulitike (1922. - 2006.). Kako Radić naglašava, "osoba kojoj dugujemo najveću zahvalnost što do najsitnijih detalja možemo rekonstruirati život i djelo samozatajnog slikara s Bosanke njegova je supruga Mira (rođ. Simunić) Pulitika koja je svoje tajničke poslovne vještine znalački prenijela i u privatni život bilježeći Pulitikin slikarski razvojni put."

image
Umjetnička galerija Dubrovnik

Bogatu i raznovrsnu dokumentarnu građu koja je u vlasništvu obitelji Nodari - Jelača, koja će velikim dijelom biti prikazana upravo na ovoj izložbi čine brojni katalozi izložaba od onih najranijih faza kao i oni teže dostupni s inozemnih izložaba, potom pozivnice, plakati, brojna pisma, novinske kritike i osvrti koje su pisali istaknuti likovni kritičari i povjesničari umjetnosti. Velik dio izložbe čini i pomno strukturirana fotodokumentacija od 1957. do 1983. godine s brojnih izložbi i inozemnih putovanja. Osim toga, posjetitelji će imati priliku zaviriti i u njegov privatni život jer bit će izložene i tople obiteljske fotografije.

Osim dokumentarne građe, na otvorenju izložbe premijerno će biti prikazan i dugometražni dokumentarni film "Nije on kriv, on je slikar!" koji će se moći pogledati tijekom trajanja cijele izložbe, čija je autorica kustosica izložbe, Marijeta Radić, a snimatelj Toni Miletić

(LMT studio). Film je posvećen umjetniku, a u njemu su Frano Cetinić, Karmen Gagro, Ivana i Petra Jelača, Antun Karaman i Maja Nodari, poznavatelji samog autora i njegova djela, dijeleći svoja sjećanja, oživjeli njihova zajednička druženja.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka 2023.

20. travanj 2024 16:17