StoryEditorOCM
KulturaPagina d‘album

Svom profesoru i kolegi s ponosom i ljubavlju: u dvorani Umjetničke škole Luke Sorkočevića održan koncert u čast Pietru Cavaliereu

Piše Sanja Dražić
13. studenog 2023. - 11:18
Prvi red: Stijepo Medo, Marija Župić Bošnjak, Đana Kahriman, Slobodan Begić, Željko Barač, Matija Novaković; Gornji red: Ivana Jelača, Stefani Grbić, Lidija Martinović, Vanda Đanić, Đive Franetović Kušelj, Andrea Dizdar, Vedrana DizdarMihael Barišić/Cropix

Ima li što ljepše nego kad se bivši učenici sjećaju svog profesora s ponosom i ljubavlju? A upravo smo takvu atmosferu osjetiti na koncertu pod imenom Pagina d’album na kojem se četrnaest glazbenika prisjetilo osobe koja već dvije godine nije s nama. Nakon što je dugo vremena intenzivno bio prisutan u svim glazbenim sferama Dubrovnika a njegova klasa iznjedrila brojne i soliste i pedagoge.

Ravnatelj Škole i organizator festivala

Koncert je održan u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Luke Sorkočevića, ustanovi kojom je gospar Cavaliere ravnao od 1973. do 1987.godine.

image

Uvodnu riječ imala je Franica Vidović Krampus

Božo Radić/Cropix

Njegovom je zaslugom dotadašnje srednjoškolsko obrazovanje uzdignuto na gimnazijski program čime je omogućena šira i bogatija opća naobrazba mladih glazbenika. Što je podatak koji se često zanemaruje.

Uspomena na uzore i autoritete je sve manje. Tim je dragocjeniji i posebniji koncert u čast klarinetistu, komornom glazbeniku, solistu, pedagogu i organizatoru kulturnog života grada, Pietru Cavaliereu

Bio je ravnatelj za vrijeme obnove nakon potresa 1979.godine koja je Školu učinila suvremenom, funkcionalnom i reprezentativnom. Od kulturnih manifestacija za čiji je kvalitetan i dug život zaslužan gospar Pietro Cavaliere, istaknimo Korčulansko kulturno ljeto i Dane hrvatske glazbe. U višednevnom trajanju manifestacije Dani hrvatske glazbe, Dubrovnikom bi prodefilirali najeminentniji hrvatski skladatelji i umjetnici, a publika je mogla uživati u brojnim solističkim, komornim i orkestralnim skladbama iz domaćih pera.

Nerijetko su u programu bile uvrštene i praizvedbe uz nazočnost pa i sudjelovanje autora.

Nakon što je prethodniku zahvalio sadašnji ravnatelj Škole Dario Čagalj, presjek života i rada svog dugogodišnjeg kolege i ravnatelja u Muzičkoj školi iznijela je gospođa Franica Vidović Krampus, nadahnuto, jasno i slikovito. Brojne uspomene su izazvale i brojne emocije tim više što su u publici bili i bivši zaposlenici a i članovi obitelji.

Skladbe koje je i sam izvodio

I onda su se na podiju nizali glazbenici tvoreći sastave raznih kombinacija: klarinetisti Vedrana Dizdar, Marija Župić Bošnjak, Željko Barač i Stijepo Medo, flautistice Đive Franetović Kušelj i Andrea Dizdar, klaviristice Stefani Grbić i Ivana Jelača, fagotist Matija Novaković te Dubrovački gudački kvartet čiji su članovi violinisti Đana Kahriman i Slobodan Begić, violistica Lidija Martinović i violončelistica Vanda Đanić.

image

Programska knjižica 

Mihael Barišić/Cropix

Trebao im se pridružiti i klarinetist Emil Martinović ali ga je užasno vrijeme spriječilo da doputuje s Korčule.

Brojna je publika čula sedam skladbi, Ravelovu Pavanu za preminulu infantkinju, Manganijevu Pagina d’album, Dopplerov Andante op.25, drugi stavak, Popevke iz Papandopulove Male suite za puhački trio, Milottijeve Ohridske bisere u obradi Ž.Barača, Mozartov Kvintet za klarinet u A-duru te praizvedbu skladbe bivšeg učenika Jasminka Šetke koji je i nazočio ovoj svečanosti.

Riječ je o skladbi posvećenoj profesoru Pietru pod imenom Dubrovački memento.

Napomenimo kako su Cavaliereu do sada svoje skladbe posvetili mnogi, kao B. Bjelinski, M. Gabrijelčić, M. Miletić, N. Njirić, B. Papandopulo. Solistica u praizvedenom djelu je bila Marija Župić Bošnjak koja je te večeri bila najviše zaposlena.

Što nam nije krivo – u vrsnost ostalih izvođača imamo se prilike uvjeriti tijekom godine! – jer je riječ o izuzetno nadarenim, muzikalnim i inspirativnim interpretacijama. Pa se nadamo da će Marija Župić Bošnjak postati sudionik i nekih naših festivala i glazbenih sezona.

I bez ove posvete koncert bi bio – i po odabiru programa i po izvedbama – vrhunski. Pojačan ganutljivom prigodom prerastao je u snažnu duhovnu poruku punu ljubavi i topline.

I, da završimo kako smo i počeli – s ponosom.

02. svibanj 2024 17:44