StoryEditorOCM
Kulturasvjetlost i vječnost dubrovačke umjetnice

Svjetlost Lucije Perojević otvorena u kapeli Umjetničke galerije Dubrovnik

Piše dv
22. prosinca 2022. - 09:50

Izložba Lucije Perojević pod nazivom „Svjetlost“ otvorena je u kapeli Umjetničke galerije Dubrovnik. Predstavljen je rad „Svjetlost“ (2022.) koji se sastoji od sedam skulptura. Riječ je o Isusu u jaslicama, Svetoj Mariji, Svetom Josipu, trima kraljevima i jednom pastiru. Figure su izrađene minimalističkim govorom u bijeloj šamotnoj glini. Pojednostavljeno su uprizorena lica i duge halje. Sklopljene su ruke, osim kod kraljeva koji nose darove. Jedino Isus ima raširene ruke prema gore te zlatnu aureolu kao Bogorodica. U 24-karatnoj pozlati urađene su i krune kraljeva i apstrahirani pokloni.

Za autoričin rad, Golušić između ostaloga zapisuje: „Razmatra se svjetlost | vječnost. Svjetlost je spoznaja. Najskriveniju svijest prosvjetljuje svjetlost duha. ‘Svjetlo se uzima u smislu dobroga, pravednoga i time pobjedosnosnog, blaženog, onoga što pruža život i oslonac, no ono nije puka slika Dobroga, nego je ono Dobro samo po sebi svjetlost.’ (Hegel) /…/ Unutarnja svjetlost majstorski se izriče u radu Perojević. /…/ Uprizoruju se simplificiranim govorom različiti oblici duha te se participira u ostvarenju apsolutnog. Filozofija autoričina rada artikulacija je unutarnjih energija predmetnog svijeta. Događa se oblikovnost mišljenja koje se estetskim fenomenima uprizoruje i svodi na ontologiju. Estetski govor objektivizira, dovodi misao do srži; u esencijalno. Radom se izriče sofisticirano, simplificirano i iskonski duboko: poniznost, zahvalnost, čistoća, kozmička tišina, istinska duhovnost i dr. On uprizoruje bit svjetlosti.

Samo ono duhovno je ono istinski unutrašnje; izriče rukopis Lucije Perojević.“

Kustosica izložbe je Petra Golušić (viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik), a izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2023.

27. ožujak 2023 00:41