StoryEditorOCM

Svečano otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara režira Hrvoje Korbar

Piše dv
1. srpnja 2021. - 12:56

U Zagrebu su upravo završene probe za Van sebe, prvu dramsku premijeru 72. Igara koja nastaje u sklopu EU projekta Luka sanjara, a ekipa predstave već ovaj vikend stiže u Dubrovnik. Svečano otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se 10. srpnja u 21 sat na tradicionalnoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a ceremoniju će režirati Hrvoje Korbar.

Prva premijerna dramska produkcija, autorski rad Nataše Rajković, Ivana Penovića i glumačkog ansambla, Van sebe igrat će se u Lazaretima od 13. srpnja, a bavi se migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom, a nastaje unutar EU projekta Port of Dreamers. U sklopu istog projekta publika će u srpnju vidjeti i produkcije partnera: predstavu Proslava Slovenskog narodnog gledališča Maribor po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Jana Krmelja te predstavu Pod istim krovom nastalu u režiji Ivane Janošev u koprodukciji asocijacije Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada. Drugi premijerni naslov 72. Igara Glava lava, adaptacija je istoimenog romana Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. U režiji Aide Bukvić, Festivalski dramski ansambl predstavu će, pred sam kraj festivala, igrati na igralištu ispod tvrđave Minčeta. Publiku očekuju i reprizne izvedbe festivalskih uspješnica: Hamlet Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija, autorski projekt Saše Božića, Nataše Dangubić i Doris Šarić-Kukuljica Mara i Kata te Držićev Grižula u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec. Neće izostati ni tradicionalna izvedba Studentskog teatra Lero s najnovijom produkcijom Južina, dok će namlađa publika uživati u predstavi Crvenkapica, vuk i baka Teatra Poco Loco.

Glazbeni program otvara Percussion Club, udaraljkaškom poslasticom ispred crkve sv. Vlaha 12. srpnja. Tomislav Fačini dirigirat će Zborom HRT-a na prvom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru 15. srpnja, gdje će uslijediti i nastup pijanista Lovra Marušića, a zatim i koncert ruske sopranistice Julije Ležnjeve s ansamblom La Voce Strumentale, Dmitryem Sinkovskyim na violini te Lucom Piancom na lutnji. Na Igre ovog ljeta stiže i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee kojega će na glasoviru pratiti Vesna Podrug Kossjanenko, a svoj nastup zabilježit će i čest gost festivala, gitarist Petrit Çeku. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera s Goranom Filipecom na glasoviru. Na istoj pozornici pod pokroviteljstvom Mastercarda, nastupit će i renomirani jazz glazbenici Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Ovogodišnji festival zatvorit će se velikim Opera gala koncertom na kojem će nastupiti sopranistica Diana Damrau, bas Nicolas Testé te mladi tenor Roko Radovan uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati mo. Ivan Repušić.

26. travanj 2024 16:52