StoryEditorOCM
KulturaDANAS JE NAJVEĆI KATOLIČKI BLAGDAN

Sretan vam Uskrs

Piše DV
21. travnja 2019. - 10:22
Današnji blagdan Uskrsa kao blagdan SE obilježavao i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike. Uz Uskrs, blagdan nad blagdanima (festumfestorum), kroz stoljeća Dubrovačke Republike vezuje se i zanimljiva i višeslojna  legenda satkana od zbilje i mašte.

Kako piše Nella Lonza u svom znanstvenom djelu "Kazalište vlasti - ceremonijal i državni blagdani Dubrovačke Republike", po završetku službe Božje u katedrali, knezu je pristupao rektor  Sv. Nikole na Prijekom i pozivao ga da dođe u njegovu crkvu na sveča­no obilježavanje stjecanja utvrde koja je ondje ranije stajala. Lokalni kroničari zapisali su kako je 1016. zapovjednik Vuko Gradi, opivši svo­je vojnike, predao Dubrovčanima kulu koju je držao bosanski vladar, a za tu zaslugu bio nagrađen plemstvom".

Obitelj Gradi tako je ušla u patricijat, a legendi bilježi i vjerojatnu istinitu činjenicu da je ondje stajala utvrda koja je prijetila Dubrovniku i koju je bilo od strateške važnosti steći, te memorira širenje Grada na kopnenu stranu. Taj se dogadaj, navodno, zbio na sam Uskrs, pa se svake godine taj dan obilježavao svečanom procesijom u crkvu podignutu na tom lokalitetu.
26. travanj 2024 12:38