StoryEditorOCM
KulturaHAIKU SLIKA PJESMA

Splitski umjetnik Mihovil Rismondo u Dubrovniku predstavlja triptihe inspirirane haiku poezijom, otvaranje izložbe je 10. rujna

Piše PSD
1. rujna 2021. - 11:16

U petak 10. rujna u 19 sati u Dubrovniku će biti otvorena izložba haiku slika–triptiha Mihovila Rismonda pod nazivom "HAIKU SLIKA PJESMA". Izložba će biti postavljena u izložbenom prostoru Narodne knjižnice Grad, na adresi Od Puča 6.

Na izložbi će biti izloženo 12 haiku slika–triptiha, 12 vizualnih interpretacija klasičnih haiku pjesama, najpoznatijih starih japanskih majstora: Bashoa, Busona...

Za organizaciju ove izložbe najzaslužnije su gospođa Jelena Bogdanović i gospođa Paulina Peko Šalja.

- Jelena Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, šampionka finoće i susretljivosti osigurala je prostor Narodne knjižnice Grad i pružila punu podršku održavanju izložbe, a Paulina Peko Šalja, promotor izložbe, došla je na ideju i ispunila obećanje, osigurala je uvjete za održavanje izložbe u Dubrovniku - kaže splitski umjetnik.

Spomenimo i da je Paulina Peko Šalja 2007. godine potaknula postavljanje izložbe Fabergeovih jaja u Dubrovniku, a ove godine Rismondovu "HAIKU SLIKA PJESMA".

Uz autora, izložbu će otvoriti akademik Luko Paljetak i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Mihovil Rismondo je kao mladić igrao vaterpolo u splitskom Jadranu te se danas, kada je pred njim izložba u Dubrovniku, rado prisjeća nekih davnih dana kada je u bazenu u Gružu igrao protiv Juga, protiv pokojnog Đure Savinovića, Cvijete Rusa i drugih igrača iz njegove generacije.

Izložbu u Dubrovniku, kao i cijeli ciklus haiku slika koje stvara, Mihovil Rismondo posvetio je matematičaru, akademiku i japanologu Vladimiru Devideu kome je vječno zahvalan jer je čitajući njegove knjige zavolio haiku.

Pored ostalih haiku slika–triptiha na izložbi u Dubrovniku bit će postavljena i haiku slika "Čuj fazanov krik". Triptih "Čuj fazanov krik" prva je slika koju je Rismondo stvorio, u proljeće 1977. godine, vizualno interpretirajući haiku poeziju. Nastala je u trenutku kada su se u njegovom životu, odnosno u mašti, sretno susreli stari majstor, pjesnik Yamei, umjetnik pokretne slike Eisenstein i Vladimir Devide.

Izložba "HAIKU SLIKA PJESMA" u rujnu ove godine u Dubrovniku treća je samostalna izložba haiku slika koju je Mihovil Rismondo da sada imao. U prosincu 2019. u Galeriji Muzeja grada Splita održana je "Haiku je cvijet, najljepši cvijet japanske poezije", a u kolovozu 2020. na jumbo plakatima u Zagrebu je postavljena "U sjećanje na Vladimira Devidea 3.5.1925. – 22.8.2010.". Izložba u Dubrovniku moći se se pogledati do 20. rujna. 

"Jesenje jutro", Kosanović i Šerbedžija


Interes Mihovila Rismonda za vizualnu interpretaciju poezije rezultirao je realizacijom poetskog videa "Jesenje jutro" kojeg je 1985. godine snimio za HRT (tadašnji RTZ). U videu su glumili Aleksandra Kosanović, inače miss Jugoslavije 1985., i veliki Rade Šerbedžija.

Video je vizualno interpretirao pjesmu Dobriše Cesarića "Jesenje jutro". Nažalost, poetski video nikada nije prikazan jer autor nije bio zadovoljan sa završnom montažom.

24. travanj 2024 23:49