StoryEditorOCM
KulturaIZ ZBIRKE UMJETNIČKE GALERIJE

Slike i skulpture hrvatskih umjetnika od sredine 50-tih do početka 90-ih godina: u Galeriji Dulčić Masle Pulitika možete pogledati izložbu ‘Između realnog i nadrealnog‘

Piše Dv
8. ožujka 2022. - 14:27

Izložbom „Između realnog i nadrealnog“ iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik predstavlja izbor radova, odnosno slike i skulpture hrvatskih umjetnika u razdoblju od sredine 50-tih do početka 90-ih godina prošlog stoljeća.

image
Vasko Lipovac, Iščekivanje, 1985.
Miho Skvrce/UGD

Na izložbi koja je za javnost otvorena od 8. ožujka zastupljena su djela Milovana Stanića, Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Petra Jakelića, Agnez (Neže) Velikonje, Pera Šantića, Josipa Škerlja, Lukše Peka, Josipa Ivanovića, Nives Kavurić Kurtović i Zlatana Vrkljana koji su se bavili tematikom aktova i figura, odnosno istraživanjem odnosa tijela i ljudskih figura u prostoru.

Kustosica izložbe je kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, Andrea Batinić Ivanković.

Različita stilska i diskurzivna pripadnost izloženih radova, kao i individualni pristupi temi, koji se u nekim segmentima preklapaju, a zajedno objedinjen u jedinstven izložbeni postav, isti čine zanimljivim i dinamičnim. Uglavnom su to slike izrazito velikih ili manjih formata, uključujući i Šantićevu minijaturu, gotovo uvijek realizirane u široku spektru različitih kombiniranih tehnika. Na svojim platnima umjetnici istražuju odnos tijela i ljudskih figura u prostoru. Njihov svijet područje je transcendentnog, nematerijalnog i metafizičkog, u naravi nadrealnog.

image
Miho Skvrce/UGD

Izložbom se sugerira postupnost zamaha, istančani pomaci u kojima kroz ljudske figure i aktove pratimo život oblika. Lakoća stvaranja upletena je tako u kontinuitet, logični i ustrajni sistem stvaranja, u kojem elementarna jednostavnost oblika odgovara izražavanju elementarnih životnih principa.

image
Miho Skvrce/UGD

Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2022., a može se pogledati u vremenu od 9 do 20 sati. 

24. travanj 2024 05:12