StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNA PRESICA

ŠEZDESET POSTO VIŠE PUBLIKE NEGO LANI Naprijed gledamo prema 73. Igrama!

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2021. - 11:45
Nikola Dobroslavić, Ivana Medo Bogdanović, Nina Obuljen Koržinek, Dora Ruždjak Podolski, Diana Damrau, Ivan Repušić, Nicolas TestéBožo Radić/Cropix

Po završetku dodjele Orlanda, u KMD-u je održana završna konferencija za medije povodom zatvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. O ostvarenim rezultatima 72. festivalske sezone govorili su ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović i intendantica Dora Ruždjak Podolski, na presici su sudjelovali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić.

Obuljen Koržinek je navela da je iza planiranja Festivala u ovim okolnostima potrebno puno više rada, hrabrosti i kreativnosti. Čestitala je svima na još jednoj uspješnoj festivalskom izdanju. Sretna je što se sa sadašnjim vodstvom Festivala otvaraju novi načini pristupa. Izrazila je nastavak podrške Ministarstva dodavši kako sviju čeka još jedna neizvjesna godina, posebno kulturu.

image
Božo Radić/Cropix

Ruždjak Podolski je rekla da su 72. Igre čudo te su uspjele. Program je pohvalila, nazvala ga uspješnim i odgovornim, kazala je kako rezultat ovogodišnje sezone zapravo prošla sezona, navela je da je prošla godina bila ključna, posebno je zahvalila ministrici, Vladi i svim strukturama, Gradu i Županiji. Rekla je da je na Igrama izvedeno ukupno 75 izvedbi na 16 lokacija, a bilo je i 13 besplatnih programa.

Franković kazao je kalo se posljednje dvije Igre odvijaju pod plaštom koronavirusa. Dodao je kako su Igre odradile sjajan posao, a osvrnuo se i na kritike.

- Mislim da bi Igre prestale biti Igre kad bismo mi prestali njorgati. Vjerujem da će sljedeća godina biti lakša, a samim time i bogatija. Naprijed gledamo prema 73. Igrama, izjavio je gradonačelnik.

image
Božo Radić/Cropix

Župan Dobroslavić je podcrtao da su ove Igre ispunile svoju misiju i da su bile uspješne. Očekuje puno bolju sezonu dogodine.

Medo Bogdanović je otkrila da su brojke dobre, publike je bilo više nego su očekivali, čak 60 posto više nego lani, a kapaciteti su bili u potpunosti popunjeni. Ukupni proračun zasad iznosi 8,2 milijuna kuna. Zaključila je da optimistično gledaju prema sljedećim Igrama.

Samu završnicu Festivala uveličat će nastup Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati Ivan Repušić, a pridruži će im se sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé, te mladi tenor Roko Radovan. Koncert se održava ispred Katedrale s početkom u 22 sata. Nakon koncerta uslijedit će kratka ceremonija kojom će i službeno biti zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre.

image
Božo Radić/Cropix

Repušić je kazao kako je poseban doživljaj nastupati, a zahvalan je i vodstvu Igara, a kazao je kako je program lijepo složen. Najavio je i jedno iznenađenje za publiku. Damrau je očarana ljepotom Grada i načinom na koji se Hrvatska nosi s pandemijom, posebno kad je riječ o sektoru kulture.

26. travanj 2024 17:17